Buitenland
Praag is dronken toeristen zat en verbiedt kroegentochten

Toeristen in de Tsjechische hoofdstad Praag kunnen voortaan niet meer op een georganiseerde kroegentocht. De gemeente heeft het populaire fenomeen verboden omdat de stad „meer gecultiveerde, rijkere toeristen” wil trekken, zegt plaatsvervangend burgemeester Jiri Pospisil.

ANP

Praag is al jaren een populaire bestemming voor vrijgezellenfeesten en jongeren die goedkoop willen drinken. Volgens Pospisil leveren die mensen, „die slechts kort naar de stad komen om alleen maar dronken te worden”, te weinig op voor Praag.

Het wordt uiteraard niet verboden voor mensen om langs meerdere kroegen te gaan op een avond, maar het is niet meer de bedoeling dat dat in commercieel groepsverband gebeurt. De kroegentochten werden georganiseerd door reisorganisaties, maar de stad heeft nu besloten om geen „rondleidingen met gidsen” meer toe te staan tussen 22.00 en 06.00 uur.

Tsjechië is het land met de hoogste bierconsumptie per inwoner ter wereld en dat komt deels door de buitenlandse bezoekers. In 2023 werd er 128 liter bier gedronken per inwoner. In sommige restaurants en bars in het oude centrum van Praag is bier goedkoper dan water.

De belangenvereniging van de Tsjechische horeca is blij met het verbod op kroegentochten. „De zoektochten naar bier in het centrum waren een probleem geworden voor de lokale bevolking”, zegt voorzitter Vaclav Starek, die niet verwacht dat de maatregel ten koste gaat van de bierverkoop. „Niemand wordt verboden om naar een kroeg te gaan, maar deze nachtelijke georganiseerde tochten kunnen we goed missen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer