OpinieWelbeschouwd
De crux van de Alpha Cursus

De leefgemeenschap van misdadigers was met hoge muren afgesloten van de buitenwereld. Er was een deur waardoor je binnen was gekomen en een achterdeur. Wat voorbij die laatste deur was, wist niemand. De gedachten varieerden van ”niets” tot ”het ontmoeten van de heerser van het gebied”. Maar er werd weinig over gepraat.

Steef Post
beeld RD
beeld RD

Op een dag begonnen enthousiaste mensen binnen de leefgemeenschap bijeenkomsten te beleggen, waar ze vertelden over de koning, zijn zoon en over wat er achter de deur was. Het waren fijne bijeenkomsten. Mensen ontmoetten elkaar, genoten van de maaltijd en hoorden gave verhalen. Het deed ze goed. Ze werden minder eenzaam, kregen vrienden, ervoeren meer liefde en voelden zich opgewekter. De verhalen over de zoon van de koning waren inspirerend. Hij was geduldig, vriendelijk en blij met mensen. Hij woonde achter de deur naar de uitgang.

Maar wie de deur doorging, kreeg de doodsschrik. Een relatief jonge vrouw die stierf aan kanker, dacht een gezellige kamer binnen te stappen: een koning die blij was haar te zien, houtvuur, brandende kaarsen en een stoel die speciaal voor haar klaarstond. Maar toen de deur zich opende, bleek er achter de drempel een kille rechtszaal. Het hekje, de rechter, de griffier, de aanklager. Waar was haar advocaat? Wie kon haar helpen? Er was niemand. Ze stond er alleen voor. In een flits kwam het beeld boven van die fijne bijeenkomsten. Ze was bedrogen.

Het bovenstaande verhaal kwam bij me boven toen ik de website van Alpha bezocht ( alpha-cursus.nl ). De cursus bestaat uit een serie bijeenkomsten over het christelijk geloof. Er staan mooie onderwerpen op het programma: van ”Wie is Jezus?” tot ”Bidden: waarom en hoe?”. Maar dat zegt niet alles.

In een wat ouder onderzoek constateert de Princeton-socioloog Robert Wuthnow dat aan het einde van de vorige eeuw in Amerika bijna twee derde van de gespreksgroepen zich bezighield met Bijbelstudie. Waarom schreef men zich ervoor in? Met stip op 1 stond: je beter voelen over jezelf. Op nummer 8 stond: je dichter bij God voelen (Bron: L. Gregory Jones, ”Embodying Forgiveness” (1995), 44). Het Evangelie als instrument voor psychisch welbevinden. De Bijbel op tafel omdat die goed werkt als zelfhulpboek.

„De vele verhalen op de website vertellen dat Alpha helpt om eenzaamheid op te lossen, zelfvertrouwen te krijgen, depressie en slapeloosheid de baas te kunnen. De woorden zonde, schuld, oordeel, kruis ben ik tot nog toe niet tegengekomen.” beeld RD

Alpha werkt ook. De organisatie rapporteert er zelf over ( alphanederland.org/impact ): 78 procent van de deelnemers raakt er bevriend; 55 procent ervaart tijdens Alpha de liefde van Jezus en 50 procent kiest ervoor om Jezus te gaan volgen; 70 procent van de deelnemers zegt meer liefde te ervaren voor mensen; circa 60 procent voelt zich blijer. De vele verhalen op de website vertellen dat Alpha helpt om eenzaamheid op te lossen, zelfvertrouwen te krijgen, depressie en slapeloosheid de baas te kunnen. De woorden zonde, schuld, oordeel, kruis ben ik tot nog toe niet tegengekomen. Terwijl de rauwe werkelijkheid is dat we schuldig staan en na het sterven veroordeeld worden, tenzij we ons bekeren en geloven in de gekruisigde Christus.

Tot slot nog dit. Ook vanuit de gereformeerde gezindte wordt Alpha gebruikt voor evangelisatie. Ongetwijfeld met een eigen invulling, maar dan nog. Leugen is van de duivel. Waarheid van God. Ze gaan niet samen (2 Korinthe 6:14-18).

De auteur is mediator, coach en ondernemer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Welbeschouwd

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer