Economie
China gaat speciale staatsleningen uitgeven voor steun economie

BEIJING (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Chinese regering gaat speciale staatsleningen uitgeven om zo geld op te halen om de zwakke economie van China te stimuleren, door bijvoorbeeld de huizenmarkt te steunen, te helpen bij de schuldenverlichting van lokale overheden en de kredietverstrekking door banken aan te jagen. Dat meldde de Chinese minister van Financiën in een persconferentie. De laatste tijd kwam China al met een reeks plannen om de kwakkelende economie te helpen, onder meer door renteverlagingen.

ANP

Minister van Financiën Lan Fo’an verklaarde verder dat er nu al omgerekend 325 miljard dollar aan financiële middelen voor de komende drie maanden klaarligt om de zwakke vastgoedmarkt en torenhoge schuldenlasten van lokale overheden aan te pakken. China, de tweede economie van de wereld, gaat gebukt onder een zwakke binnenlandse vraag en een laag consumentenvertrouwen en kampt ook met een crisis in de vastgoedsector, waardoor meerdere vastgoedontwikkelaars zijn omgevallen.

De opbrengst van de speciale staatsleningen moet onder meer gaan naar de financiering van grote Chinese staatsbanken. Er werd niet gemeld hoeveel geld Beijing met die speciale staatsleningen wil ophalen. Volgens persbureau Bloomberg zou het gaan om een bedrag van minstens 142 miljard dollar dat naar de grote overheidsbanken moet gaan.

Eerder verlaagde China al verschillende belangrijke rentetarieven voor banken en de hoeveelheid geld die ze moeten aanhouden. Dat moet de kredietverstrekking aan consumenten stimuleren. Verder verlaagt het land de leenkosten voor hypotheken en worden regels voor de aankoop van een tweede huis versoepeld.

De regering zou ook met directe financiële steun aan huishoudens willen komen, zoals subsidies voor de aanschaf van huishoudelijke apparaten en geld voor gezinnen met twee of meer kinderen. Studenten moeten ook meer financiële hulp krijgen. Volgens minister Lan heeft China, dat ook kampt met een hoge jeugdwerkloosheid, de financiële ruimte om al die steunpakketten te kunnen betalen.

De Chinese regering heeft een officiële doelstelling voor een economische groei van circa 5 procent dit jaar, maar er zijn grote twijfels of die gehaald kan worden. Verschillende grote zakenbanken hebben hun groeiverwachtingen voor China naar beneden bijgesteld. President Xi Jinping heeft opgeroepen meer te doen om de groeidoelstelling te bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer