Economie
Fitch waarschuwt voor verlaging Franse kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid door zorgen bij het bureau over het hoge begrotingstekort. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.

ANP

Donderdag presenteerde de Franse premier Michel Barnier een pakket maatregelen om de overheidsfinanciën te versterken. Daarbij moeten bezuinigingen en belastingverhogingen voor grote bedrijven en rijke mensen 60 miljard euro opleveren. De regering streeft ernaar het tekort in 2025 terug te brengen tot 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), van een verwachte 6,1 procent dit jaar. Daarmee blijft het begrotingstekort dus nog wel ruim boven de 3 procentnorm van Brussel.

Volgens Fitch valt het tekort in 2025 en 2026 echter hoger uit dan 5 procent en wordt niet verwacht dat Frankrijk in 2029 kan voldoen aan de Europese norm van maximaal 3 procent. Ook denkt Fitch dat de staatsschuld in 2028 stijgt naar 118,5 procent van het bbp, veel hoger dan het maximum van 60 procent dat door de Europese Unie wordt gehanteerd.

Fitch wijst verder ook op het verdeelde politieke landschap in Frankrijk als risico voor de begroting. De regering van Barnier heeft namelijk een minderheid in het parlement. Er is in het parlement al veel kritiek gekomen op de plannen van Barnier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer