Economie
Taxidiensten winnen op beurs na matige reacties op robotaxi Tesla

Taxidiensten Uber en Lyft profiteerden vrijdag op de aandelenbeurzen in New York van de teleurstelling van investeerders op de presentatie van de robotaxi van Tesla.

ANP

Topman Elon Musk van de elektrische autofabrikant presenteerde de langverwachte zelfrijdende Cybercab, maar beleggers waren niet onder de indruk. Zo liet hij maar weinig los over de technische haalbaarheid van het voertuig en de vereiste goedkeuringen door toezichthouders. De zelfstandig rijdende auto’s van Musk zouden een bedreiging kunnen vormen voor bedrijven die deelauto’s en taxidiensten aanbieden, omdat een robotaxi een stuk goedkoper zou zijn dan een ‘menselijke’ taxi.

Uber investeert zelf ook in zelfrijdende auto’s en heeft bijvoorbeeld samenwerkingen met het in zelfrijdende auto’s gespecialiseerde bedrijf Cruise en het Britse Wayve, een bedrijf dat zich richt op AI-technologie voor zelfrijdende voertuigen. Uber klom vrijdag 10,8 procent. Lyft noteerde bij het slot van de handelsweek 9,6 procent hoger. Tesla ging onderuit en verloor 8,8 procent.

Verder was de stemming op de beursvloeren positief, geholpen door winsten van de Amerikaanse banken. De Dow-Jonesindex sloot 1 procent hoger op een nieuwe recordstand van 42.863,86 punten. De breder samengestelde S&P 500-index klom 0,6 procent tot een recordstand van 5815,03 punten. Techgraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 18.342,94 punten.

JPMorgan Chase ging 4,4 procent vooruit. De grootste bank van de Verenigde Staten zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen, mede doordat er meer geld opzij moest worden gezet voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. De winst viel wel hoger uit dan analisten en beleggers hadden verwacht.

Wells Fargo klom 5,6 procent. De Amerikaanse bank zag de kwartaalwinst dalen door lagere rente-inkomsten, maar presteerde ook beter dan verwacht.

De euro was 1,0935 dollar waard, tegenover 1,0950 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 75,57 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent tot 79,02 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer