Mens & samenlevingMens & samenleving
„Lieneke helpt graag mensen om haar heen”

Ze helpt haar zusjes met huiswerk, haalt boodschappen voor haar oma als het nodig is en doet vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Lieneke van der Burgh (18) uit Hendrik-Ido-Ambacht verdient een notenpakket, vindt haar zus en plaatsgenoot Pellina Versprille-van der Burgh (30).

Pellina Versprille-van der Burgh (l.) zet haar zusje Lieneke van der Burgh (r.) in het zonnetje. Lieneke krijgt een notenpakket omdat zij altijd voor anderen klaarstaat.  beeld Dirk Hol
Pellina Versprille-van der Burgh (l.) zet haar zusje Lieneke van der Burgh (r.) in het zonnetje. Lieneke krijgt een notenpakket omdat zij altijd voor anderen klaarstaat. beeld Dirk Hol

„Lieneke is vooral druk met anderen”, vat Versprille samen. „Naast haar studie social work is ze bijvoorbeeld actief als gastvrouw in een huiskamergroep. Ze doet niet het verzorgende werk, maar ze assisteert de bewoners met eten en drinken.”

Ook helpt Lieneke haar broertje en zusjes met schoolwerk. „Als ze een spreekbeurt moeten doen of verslagen moeten maken, denkt ze mee”, zegt Versprille. „En toen een van de zusjes vorig jaar in groep 2 letters moest leren, speelde Lieneke met haar memory, zodat ze de letters kon onthouden.”

Regelmatig is Lieneke bij haar grootmoeder te vinden, vertelt Versprille. „Gelukkig is oma nog vitaal, maar als ze een keer niet fit is, gaat Lieneke extra vaak bij haar langs of doet ze boodschappen. En toen oma laatst jarig was, ging Lieneke samen met een nichtje bij haar ontbijten.”

Ook voor haar zus staat Lieneke klaar. „Als ik ziek ben, gaat ze voor mij naar de winkel”, zegt Versprille. De twee gaan er regelmatig samen op uit. „Als mijn man niet thuis is, komt Lieneke soms eten. We gaan ook weleens winkelen en pas is ze mee geweest naar mijn schoonouders. Als ik iets aan Lieneke vraag, doet ze dat graag voor me. Onze band is heel goed.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer