Kerk & religieTheologische boeken
Hoe blijf ik staande in de geestelijke strijd?

Het is de apostel Paulus die aan zijn geestelijke zoon dringend het appel doet uitgaan: „Strijd de goede strijd des geloofs.” Over die geestelijke strijd gaat het boekje dat voor mij ligt, met de aansprekende titel ”Aan het front!”.

Ds. A.A. Egas
De geestelijke strijd heeft verschillende fronten. beeld EPA, Sergei Ilnitsky
De geestelijke strijd heeft verschillende fronten. beeld EPA, Sergei Ilnitsky

In het voorwoord lezen we: „Waar de banier van Koning Jezus wappert, is de vuurlinie van de geestelijke strijd niet ver weg. De gelovige heeft sterke vijanden.” In dit boek worden door een zevental auteurs de hedendaagse fronten van die geestelijke strijd verkend en concreet beschreven. De uitgave richt zich duidelijk op jongeren, om hen aan te moedigen om waakzaam te zijn. Om onder leiding van de Heilige Geest te zien waar die fronten liggen en door Zijn kracht tegen die fronten te strijden, uit liefde tot Christus.

Het initiatief tot dit boek is afkomstig van De Vluchtheuvel. Deze stichting is een organisatie die psychosociale hulp biedt vanuit een christelijke levensvisie. Daarbij hecht zij veel waarde aan het voorkomen van problemen. In het licht hiervan meen ik dat dit boekje is geschreven. Want de duivel heeft veel pijlen op zijn boog en wil verleiden tot bijvoorbeeld echtscheiding, zonden op het gebied van seksualiteit, verslaving aan de socials en leven voor het genot.

Het boekje begint met uit te leggen wat die geestelijke strijd nu inhoudt, en daarin wordt ook de kernvraag aan het hart gelegd: „Ben jij een deserteur of een frontsoldaat?” Duidelijk wordt daarbij ook gemaakt dat die strijd er altijd al geweest is, maar dat de fronten steeds weer verschuiven. Daarom is het van groot belang die schuivende fronten te herkennen. In het volgende hoofdstuk worden dan ook belangrijke vragen rond goed en kwaad besproken. Daarin wordt geoefend om stap voor stap te zoeken wat in concrete situaties naar de regel van Gods Woord goed en kwaad is. Want steeds blijft bij al die vragen het antwoord van de Heilige Schrift gezaghebbend.

Een wezenlijk front vandaag is het huwelijk. De satan is er alles aan gelegen om het huwelijk kapot te maken. Hij weet dat hij daarmee een belangrijke slag slaat om mensen te verhinderen het Koninkrijk Gods binnen te gaan. Hoeveel mannen, vrouwen en kinderen worden geestelijk beschadigd door echtscheiding. Onlangs sprak ik een burgemeester die mij vertelde dat de grootste kostenpost bij de jeugdzorg werd veroorzaakt door jongeren met problemen die hun oorsprong vonden in echtscheiding.

Een van de meest ingrijpende ontwikkelingen die vandaag de dag plaatsvinden is die op het gebied van de genderideologie. Duidelijk worden in dit boek Bijbelse richtlijnen gegeven op dit terrein met zijn vele voetangels en klemmen. Ook wordt ingegaan op de vele religieuze stromingen die er vandaag zijn, waar christelijke elementen worden vermengd met allerlei godsdienstige opvattingen, waarbij vaak het gevoel beslissend is.

Als het gaat over de fronten waartegen we hebben te strijden, kan een hoofdstuk over de invloed van de sociale media niet ontbreken. Duidelijk wordt gemaakt hoe diep de sociale media ingrijpen in ons persoonlijk leven. Ze worden aangeduid als werelds, prikkelend, tijdverslindend, razendsnel, ongecensureerd, gepersonaliseerd en commercieel. Geestelijke leiding wordt gegeven hoe we hiermee moeten omgaan.

In onze samenleving hebben wij nog niet te maken met vervolging, maar zijn materialisme en het leven in een genotscultuur niet veel gevaarlijker voor een christen? Ook op dit front wordt duidelijk ingegaan. Geluisterd wordt in dit hoofdstuk naar het Bijbels onderwijs over onze omgang met geld en goed.

Een ander kenmerk van de tijdgeest is het individualisme. Het gebod om de naaste lief te hebben als onszelf staat in deze tijd onder grote druk, ook in onze gezindte, en bekering is hét middel tegen deze ernstige kwaal.

Dit zeer leerzame boekje sluit af met de vraag: „Hoe blijf ik persoonlijk staande midden in die geestelijke strijd?” Daarin wordt de juiste weg gewezen: niet in eigen kracht, maar zoals Paulus het mocht uitroepen: „Ik vermag alle dingen door Christus, Die mij kracht geeft.” Ik raad dit boekje, hoewel geschreven voor jongeren, allereerst aan ouders aan om geestelijk leiding te kunnen geven aan hun kinderen, om te begrijpen in wat voor wereld wij en zij opgroeien. Verder hoop ik dat ze het daarna van harte aanbevelen aan hun kinderen.

Aan het front! De geestelijke strijd in de 21 eeuw, Gerrold Verhoeks e.a.; uitg. De Banier i.s.m. De Vluchtheuvel; 155 blz.; € 12,95

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer