Buitenland
Dodental door orkaan Milton opgelopen

In Florida is het dodental als gevolg van orkaan Milton opgelopen naar zestien. Milton kwam woensdag in de Amerikaanse staat aan land, slechts twee weken nadat het gebied was getroffen door orkaan Helene.

ANP

Door Milton ontstonden onder meer overstromingen en schade aan woningen. Bijna 2,6 miljoen huishoudens en bedrijven zitten nog steeds zonder stroom, aldus PowerOutage, een website die stroomstoringen bijhoudt. De volledige omvang van de schade is nog niet bekend. Volgens analisten zou de orkaan verzekeraars alleen al tot 100 miljard dollar (circa 91,4 miljard euro) kunnen kosten.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, zei donderdag dat de schade aanzienlijk is hoewel het slechtste scenario geen werkelijkheid was geworden. Milton kwam als orkaan met windsnelheden van 190 kilometer per uur aan land en verzwakte boven land. De metershoge stormvloed waarvoor werd gewaarschuwd, bleef uit.

Reddingswerkers hebben op verschillende locaties mensen gered. De kustwacht haalde op ongeveer 50 kilometer van de kust van Longboat Key, iets ten zuiden van de stad Tampa, een man uit het water. Hij hield zich vast aan een koelbox en droeg een reddingsvest. In de plaats Clearwater werden meer dan vijfhonderd mensen uit een overstroomd appartementencomplex gehaald.

Miljoenen mensen kregen de oproep te evacueren voordat de orkaan aan land kwam. Volgens Amerikaanse media kan nog niet iedereen huiswaarts keren als gevolg van de overstromingen. De opruimwerkzaamheden zijn inmiddels begonnen en kunnen mogelijk maanden duren. President Joe Biden heeft beloofd snel actie te ondernemen en heeft bij het Congres aangedrongen ervoor te zorgen dat de betrokken instanties toegang krijgen tot de benodigde middelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer