Buitenland
Vlaams Parlement en Belgisch persbureau plat door cyberaanval

Het Vlaams Parlement en het Belgische persbureau Belga liggen plat door een DDoS-aanval. Volgens de Belgische omroep VRT is het voor de vijfde dag op rij dat de pro-Russische hackersgroep ‘NoName057’ cyberaanvallen in België uitvoert. „Wij blijven DDoS-groeten sturen naar België”, schrijft de groep op Telegram, meldt de VRT.

ANP

Volgens VRT waren vrijdag ook de websites van Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad getroffen door de cyberaanval. Tegen 11.00 uur waren deze sites weer bereikbaar.

Zondag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België. Het is niet bekend of die cyberaanvallen daarmee te maken hebben.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden kon donderdag geen uitspraak doen over een mogelijke link. „Wat we wel gezien hebben is dat de aanvallen hebben plaatsgevonden net nadat we opnieuw steun voor Oekraïne hebben uitgesproken. Er zou een link kunnen zijn tussen die twee”, zei de politica op een bijeenkomst met EU-ministers in Luxemburg.

Volgens de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vormen de cyberaanvallen geen gevaar voor de verkiezingen van zondag. „De stemcomputers zijn op geen enkele wijze verbonden met het internet en kunnen dus niet gehackt worden”, zei ze eerder deze week tegen VRT. Er zou ook geen gevaar zijn voor het doorsturen van de stemresultaten. In tegenstelling tot in Nederland wordt in België via een stemcomputer gestemd.

Sinds begin deze week hebben verschillende Belgische gemeenten, provincies en overheidsdiensten te maken met „hinderlijke DDoS-aanvallen”, meldt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) op zijn website. Een tijdlang waren openbare websites niet bereikbaar. Ook het centrum zelf werd slachtoffer van de cyberaanvallen.

De aanvallen zijn volgens CCB gericht op Europese en NAVO-gerelateerde doelen. „De groep richt zich met name op overheidsinstanties, de media en particuliere bedrijven, met als doel media-aandacht te trekken.”

Het federaal parket is een onderzoek gestart naar de cyberaanvallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer