Economie
Justitie VS wil Google opbreken om misbruik Chrome en Android

De Amerikaanse justitie overweegt om via de rechter Alphabet, het moederbedrijf van Google, te dwingen om bepaalde delen van het bedrijf af te stoten. Het gaat hierbij om essentiële onderdelen zoals de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem. Google zou deze onderdelen gebruiken om een illegaal monopolie op online zoekopdrachten in stand te houden.

ANP

De voorgestelde maatregelen kunnen niet alleen leiden tot lagere inkomsten voor Google, maar ook meer ruimte bieden aan concurrenten om zich te ontwikkelen. Daarnaast zijn de maatregelen erop gericht om te voorkomen dat Googles dominante positie zich verder uitbreidt naar de snelgroeiende markt van kunstmatige intelligentie (AI), zo benadrukken de aanklagers.

Justitie overweegt ook de rechter te vragen om een einde te maken aan de betalingen die Google doet om zijn zoekmachine vooraf geïnstalleerd of als standaard ingesteld te krijgen op nieuwe apparaten.

In augustus oordeelde een rechter dat Google, dat 90 procent van de internetzoekopdrachten in de VS verwerkt, een illegaal monopolie heeft opgebouwd. De voorgestelde maatregelen kunnen grote veranderingen brengen in hoe mensen informatie op het internet zoeken.

Google heeft de afgelopen jaren tientallen miljarden betaald aan bedrijven zoals Apple en andere apparaatfabrikanten om ervoor te zorgen dat zijn zoekmachine de standaard bleef op smartphones en browsers. Op deze manier wist het bedrijf zijn marktaandeel hoog te houden.

Het bedrijf, dat van plan is om bezwaar te maken, bestempelde de voorgestelde maatregelen in een bedrijfsblog als „radicaal” en stelde dat deze „ver buiten de specifieke juridische kwesties van deze zaak” reiken. Google benadrukt daarnaast dat zijn zoekmachine gebruikers heeft aangetrokken dankzij de kwaliteit ervan en dat het sterke concurrentie ondervindt van onder andere Amazon en andere websites. Bovendien wijst het erop dat gebruikers zelf de keuze hebben om een andere zoekmachine als standaard in te stellen.

Alphabet, het moederbedrijf van Google en het op drie na grootste bedrijf ter wereld, ligt onder toenemende juridische druk van concurrenten en mededingingsautoriteiten. Dat is ook in Europa zo. Volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om iets te zeggen over de gevolgen in Europa van de plannen in de VS. „We zullen ons in eerste instantie in de VS richten op de reikwijdte van de uitspraak”, aldus de zegsman van Google Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer