Buitenland
Europese Commissie wil digitaal paspoort op telefoon ontwikkelen

Een gedigitaliseerde versie van paspoorten en identiteitskaarten op mobiele telefoons moet grenscontroles sneller en makkelijker maken. De Europese Commissie wil daarom dergelijke digitale documenten ontwikkelen, zo heeft Eurocommissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) aangekondigd tijdens een persconferentie in het Europees Parlement.

ANP

Het gaat in eerste instantie om documenten voor reizen naar en vanuit het Schengengebied. Het gebruik wordt niet verplicht en de digitale documenten komen dus niet in de plaats van bestaande reisdocumenten. De digitale reisdocumenten moeten vanaf 2030 beschikbaar zijn.

„Dit maakt het makkelijker en sneller voor douanepersoneel. Want je kunt je digitale paspoort tevoren opsturen naar een grenspost en douanepersoneel kan van tevoren onderzoek doen”, aldus Johansson. Het grenspersoneel kan zich, volgens haar, vervolgens ter plaatse richten „op de moeilijke gevallen waar ze nog extra checks moeten verrichten, terwijl alle andere mensen snel door kunnen.”

De Europese Commissie analyseerde dat er alleen al in 2023 600 miljoen keer mensen de EU-buitengrenzen over zijn gestoken van wie, theoretisch, ook het paspoort werd gecontroleerd. Omdat in de toekomst dit aantal reizigers naar verwachting zal toenemen, wil de commissie de grensoversteek werkbaar houden. Maar dan wel, zo staat in het EU-persbericht „met behoud van een hoge veiligheidsgraad, en in acht nemend dat iedere reiziger wordt gecontroleerd.”

Het Europees Parlement en de EU-landen moeten nu eerst akkoord gaan met dit voorstel. Als die akkoord zijn, begint de Europese Commissie met de ontwikkeling van de techniek.

Het voorstel komt voort uit eerder gemaakte afspraken van de Schengenlanden om de grenscontroles te versimpelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer