Buitenland
Europese Unie moet veranderen en Servië hoort erbij, vindt Orbán

Alleen als de Europese Unie verandert kunnen de vele bedreigingen worden „overwonnen”, zei de Hongaarse premier Viktor Orbán op een persconferentie in Straatsburg. Hij noemde onder meer migratie en de gestaag verliezende Europese concurrentiekracht als bedreigingen. Tijdens het Hongaarse voorzitterschap wil Hongarije de „katalysator” voor die verandering van de EU zijn. Servië moet lid worden van de Unie, vindt Orbán.

ANP

In zijn persconferentie presenteerde Orbán het programma van het roulerende EU-voorzitterschap dat Hongarije sinds 1 juli tot 1 januari bekleedt. Dat doet hij woensdag officieel in het Europees Parlement.

Het beteugelen van migratie is een van de belangrijkste prioriteiten, zei Orbán. „Heel Europa moet zijn buitengrenzen beschermen.” Hij wil ‘hotspots’ voor migranten buiten de Europese Unie zodat alleen migranten die worden toegelaten, voet kunnen zetten op EU-grondgebied. Alleen op zo’n manier kan volgens hem een einde worden gemaakt aan illegale immigratie.

Het is volgens de Hongaarse premier te wijten aan het onsuccesvolle gemeenschappelijke migratiebeleid dat verschillende lidstaten zoals Duitsland, Zweden en Oostenrijk grenscontroles aan hun grenzen hebben ingevoerd of dat willen doen. Deze landen behoren tot Schengen, waar in principe geen interne grenscontroles zijn. Orbán vindt dat er een Schengen-top moet komen, waar de regeringsleiders van alle Schengenlanden regelmatig bijeenkomen om de Schengengrenzen op een en dezelfde manier te beheren.

De integratie van de Balkan is een ander belangrijk punt voor het Hongaarse voorzitterschap. „Zonder dat zal Europa nooit compleet zijn.” Volgens Orbán heeft de EU twintig jaar lang „de landen van de Westelijke Balkan beloofd dat we ze in Europa zullen opnemen. En het is tijd om die beloften waar te maken.” Servië hoort daar ook bij, benadrukte Orbán. „Het is zo’n belangrijk en zo’n beslissend land”, dat uitbreiding zonder Servië gedoemd is te mislukken.

De komst van Orbán naar Straatsburg is omstreden voor een aantal politieke groeperingen in het Europees Parlement. In het parlement werd hij dinsdag met protestborden opgewacht. Woensdag om 09.00 uur heeft Orbán een debat met het Europarlement. Tegenstanders van het Hongaarse regime zullen tijdens dat debat vooral kritiek uiten op de Hongaarse rechtstaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer