Economie
Winstnemingen op het Damrak, Prosus omlaag na somberte in China

Beleggers op het Damrak besloten dinsdag om een deel van hun winsten van de voorgaande handelsdag te verzilveren. Zij reageerden teleurgesteld op het uitblijven van verdere maatregelen van de Chinese autoriteiten om de economie te stimuleren. In Hongkong ging de beurs hierdoor hard omlaag. Techinvesteerder Prosus, grootaandeelhouder van het Chinese techconcern Tencent, verloor door het negatieve sentiment 2,8 procent. Daarmee was Prosus een van de sterkste dalers bij de hoofdfondsen in Amsterdam.

ANP

De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, eindigde 0,3 procent lager op 910,19 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 891,73 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 1,4 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,2 procent, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Duitse industriële productie in augustus.

Shell verloor 2,1 procent. Het olie- en gasconcern won een dag eerder nog 1,8 procent na een goed ontvangen handelsupdate. Ook profiteerde Shell van een sterke stijging van de olieprijzen door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Dinsdag vielen de olieprijzen echter terug. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,7 procent minder op 73,54 dollar. Brentolie werd 4,6 procent goedkoper op 77,24 dollar per vat.

De chipbedrijven ASMI en ASML gingen omhoog, ondanks tegenvallende resultaten van het Zuid-Koreaanse chipconcern Samsung. De grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld kampt met toenemende concurrentie op het gebied van zowel conventionele als geavanceerde chips en een afnemende vraag naar smartphones en pc’s. Het bestuur van Samsung bood in een afzonderlijk persbericht zijn excuses aan voor de teleurstellende resultaten. ASMI won 1,1 procent en ASML werd 0,6 procent meer waard. Besi wist het verlies van eerder op de dag weg te werken en sloot onveranderd.

Staalconcern ArcelorMittal (min 3,5 procent) werd, in lijn met de sector, lager gezet en stond onderaan de AEX. De grootste stijgers waren verdeeld over verschillende sectoren. Zo won betalingsverwerker Adyen 1,8 procent, goed voor de eerste plek. Muziekconcern UMG verbeterde 1,3 procent en dataleverancier RELX klom 1 procent.

Bij de kleinere fondsen won NX Filtration 6 procent. De waterzuiveraar liet weten nieuwe orders te hebben ontvangen voor de levering van zijn membraanmodules aan de grootste waterzuiveringsinstallatie van Kindasa Water Services in Saudi-Arabië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer