Economie
Kamer wacht evaluatie niet af, wil bonusregels banken zo houden

De Tweede Kamer wil geen versoepeling van de huidige bonusregels voor de financiële sector. Een meerderheid heeft ingestemd met een oproep daartoe van SP-leider Jimmy Dijk. Onder anderen de coalitiepartijen PVV en NSC stemden voor.

ANP

Het huidige bonusplafond werd ingesteld in de nasleep van de mondiale financiële crisis van 2008. Die zou mede het gevolg zijn geweest van verkeerde prikkels die bestuurders van banken en andere financiële instellingen aanzetten tot risicovol zakendoen. Variabele beloningen mogen sindsdien niet hoger zijn dan een vijfde van het basissalaris.

Bij het vaststellen van die regels is al afgesproken dat die na een aantal jaar zouden worden geëvalueerd. Dat gebeurde al eens in 2018 en dit jaar opnieuw. Minister Eelco Heinen (Financiën) wilde de uitkomsten daarvan afwachten. Hij noemde dat in een debat vorige week „een goed gebruik”. Maar de Kamer wil de bonusregels dus hoe dan ook houden zoals ze zijn.

In de financiële sector gingen stemmen op om de regels voor variabele beloningen wel te versoepelen. Banken zouden moeite hebben geschikte mensen te vinden voor topfuncties. Nederland is namelijk strenger dan andere Europese landen. Op veel andere terreinen wil het huidige kabinet juist af van wat ook wel ‘nationale koppen’ op EU-beleid wordt genoemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer