BuitenlandOorlog in Libanon
Israël intensiveert aanvallen op Hezbollah

De Israëlische luchtmacht heeft maandag naar eigen zeggen „uitgebreide aanvallen op doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon” uitgevoerd. Ook het zuiden van de hoofdstad Beiroet is „gericht” onder vuur genomen, omdat daar veel Hezbollahstrijders zouden zitten.

Redactie buitenland
Rook stijgt op van een buitenwijk van Beiroet na een Israëlische aanval op Hezbollahdoelen. beeld EPA, Wael Hamzeh
Rook stijgt op van een buitenwijk van Beiroet na een Israëlische aanval op Hezbollahdoelen. beeld EPA, Wael Hamzeh

Er zouden volgens een Libanese veiligheidsbron doelen in de buurt van het vliegveld van Beiroet zijn geraakt. De Libanese gezondheidsautoriteiten zeggen dat er bij de luchtaanvallen zeker tien brandweerlieden zijn gedood. Er zou een brandweergebouw zijn geraakt waar de medewerkers zich voorbereidden op een reddingsmissie. Volgens de autoriteiten zijn het afgelopen jaar 115 brandweerlieden omgekomen in het conflict tussen Israël en Hezbollah.

Israël heeft de afgelopen weken de strijd in Libanon geïntensiveerd. Na eerst grote luchtaanvallen te hebben uitgevoerd, is vorige week ook een grondoperatie begonnen. Maandag meldde Israël dat er een nieuwe eenheid Libanon is binnengetrokken. Bij de gevechten in het grensgebied zijn al meer dan tien Israëlische militairen omgekomen.

Intussen roepen de Verenigde Staten Israël op de internationale luchthaven Rafik Hariri bij Beiroet niet te bombarderen. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, zei dat zowel het vliegveld als de wegen ernaartoe begaanbaar moeten blijven.

Persbureau AFP meldde maandag nog een Israëlische aanval dicht bij de luchthaven, die aan de kust in het zuiden van Beiroet ligt. De afgelopen dagen werden ook explosies en bombardementen dicht bij Rafik Hariri gemeld. „Het vliegveld moet open blijven, zodat Amerikanen en burgers van andere landen die dat willen, Libanon veilig kunnen verlaten”, zei Miller.

De luchthaven is door verschillende westerse landen, waaronder ook Nederland, gebruikt voor repatriëringsvluchten. Op de website van het vliegveld is te zien dat ook Middle East Airlines dagelijks nog verschillende vluchten van en naar Beiroet uitvoert. Veel andere commerciële luchtvaartmaatschappijen schortten hun vluchten naar Libanon op vanwege de aanhoudende Israëlische aanvallen.

Poetin en Iran

De Russische president Vladimir Poetin spreekt de Iraanse president Masoud Pezeshkian vrijdag in het Centraal-Aziatische land Turkmenistan. Hun ontmoeting is anderhalve week na een grote Iraanse raketaanval op Israël als vergelding voor Israëlische acties. „De sterk geëscaleerde situatie in het Midden-Oosten” zal worden besproken, aldus een medewerker van Poetin.

Premier Dick Schoof belde zondag nog met Pezeshkian en veroordeelde de raketaanvallen op Israël. Schoof zei zich grote zorgen te maken over de verdere escalatie van geweld in het Midden-Oosten: „De cyclus van wraak en geweld moet door alle betrokken partijen zo snel mogelijk worden doorbroken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer