Buitenland
Amerikaanse vermeende huurling krijgt bijna 7 jaar cel in Rusland

De 72-jarige Amerikaan Stephen Hubbard heeft in Rusland een celstraf gekregen van zes jaar en tien maanden. Hij zou als huurling hebben gevochten in Oost-Oekraïne. Volgens Russische staatsmedia heeft hij eerder al bekend schuldig te zijn aan de aanklachten.

ANP

Hubbard werd opgepakt op 2 april 2022, anderhalve maand na de Russische invasie in Oekraïne. Volgens de aanklagers kreeg hij 1000 dollar per maand uit Kyiv om te vechten tegen de Russen. Hij zou al sinds 2014 in de Oost-Oekraïense stad Injoeg hebben gewoond. Die stad kwam snel in handen van de Russen, maar is later weer heroverd door de Oekraïners.

Familieleden van Hubbard, afkomstig uit de staat Michigan, hebben hun twijfels geuit over de bekentenis. Ze vertelden persbureau Reuters dat Hubbard pro-Russische ideeën had en dat het onwaarschijnlijk is dat hij op deze leeftijd nog de wapens zou oppakken.

Hubbard is een van zeker tien Amerikanen die vastzitten in Rusland. Maandag kreeg ook oud-marinier Robert Gilman een celstraf te horen van zeven jaar en een maand. Hij zat al een gevangenisstraf van 3,5 jaar uit voor mishandeling van een agent, maar is nu ook veroordeeld voor het aanvallen van een gevangenismedewerker en een onderzoeker.

Twee maanden geleden werden een aantal Amerikanen vrijgelaten bij een grote gevangenenruil. Onder anderen de journalisten Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva en de militair Paul Whelan kwamen vrij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer