Binnenland
Nieuw onderzoek naar geweld tegen migranten uit Hoorn van Afrika

Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee zijn een nieuw onderzoek gestart naar geweld tegen vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika. Volgens beide organisaties blijkt dat migranten die op weg zijn naar Europa nog steeds getroffen worden door veel geweld, vooral in Soedan en Libië. „In deze landen worden duizenden mensen opgesloten in kampen. Ze mogen pas verder reizen als familieleden flink betalen. Niet zelden vindt hierbij grof geweld plaats”, aldus de marechaussee.

ANP

Het onderzoek richt zich op criminele netwerken rondom mensensmokkel via de zogeheten Centraal-Mediterrane Route. Die route wordt gebruikt door vluchtelingen die bijvoorbeeld vanuit Eritrea naar Europa gaan. Volgens het Openbaar Ministerie persen criminele organisaties migranten sinds 2016 af via deze route, en worden mensen daarbij op gruwelijke wijze mishandeld.

De marechaussee is ook een onlinecampagne gestart, gericht op mensen die via deze route naar Europa zijn gevlucht. De marechaussee wil migranten die tussen 2016 en 2024 de reis naar Europa hebben gemaakt als getuige horen. De oproep is in meerdere talen verspreid.

Eerder identificeerde het Openbaar Ministerie al een van de netwerken in een ander onderzoek. Een 40-jarige man uit Eritrea werd in die zaak door Ethiopië uitgeleverd aan Nederland. Het Openbaar Ministerie ziet in de man een van de twee leiders van een zeer gewelddadige bende. Het duurt naar verwachting nog maanden voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Een vermeende andere leider van de groep, ook uit Eritrea, zit vast in de Verenigde Arabische Emiraten. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer