Binnenland
Techniek voor zuiveren Binnenschelde en Volkerak-Zoommeer getest

Waterschap Brabantse Delta, de gemeente Bergen op Zoom en de provincie Noord-Brabant doen gezamenlijk een proef die erop gericht is het water van de Binnenschelde en het Volkerak-Zoommeer te zuiveren. Tijdens de proef wordt met een nieuwe techniek onderzocht of het mogelijk is de hoeveelheid inkomende voedingsstoffen te beperken en het water van de Binnenschelde te zuiveren van fosfor en stikstof.

ANP

De waterkwaliteit van de Binnenschelde bij Bergen op Zoom is al jaren een aandachtspunt door de grote hoeveelheid blauwalg en poepbacteriën (E.coli). In de zoetwaterplas wordt water ingelaten uit het Volkerak-Zoommeer. Dat water bevat veel fosfor en andere voedingsstoffen. Die zorgen ervoor dat blauwalg goed gedijt in de Binnenschelde.

Tijdens de proef wordt eerst het water uit de Binnenschelde gezuiverd en daarna het inlaatwater uit het Volkerak-Zoommeer. Schap, provincie en gemeente kunnen daarbij een techniek uit het laboratorium in de praktijk testen.

De proef bestaat uit twee periodes van 4,5 maanden. De samenwerkende overheden verwachten over een jaar de resultaten van het onderzoek gereed te hebben

De proef is niet bedoeld om het water te zuiveren van de poepbacterie. De betrokken overheden zoeken daarvoor naar andere oplossingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer