Buitenland
Congo begint vaccinatiecampagne tegen mpox

In de Democratische Republiek Congo zijn de eerste vaccinaties tegen mpox toegediend. In een ziekenhuis in de oostelijke stad Goma werd een ceremonie gehouden om de start van de vaccinatiecampagne te vieren. De eerste vaccins werden toegediend aan ziekenhuismedewerkers.

ANP

De vaccins zijn belangrijk om de verdere verspreiding van mpox, ook wel apenpokken genoemd, tegen te gaan. Vanuit Congo heeft het virus zich dit jaar verspreid naar dertien andere Afrikaanse landen. Bovendien bestaan er veel zorgen over de opkomst van een nieuwe variant, die mogelijk gevaarlijker is.

Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwde dat de omvang van de campagne klein zou zijn door de beperkte middelen. Op dit moment zijn er 265.000 vaccindoses beschikbaar, maar er komen meer aan. Verschillende landen doneren vaccins. Nederland doneert 13.200 vaccins nadat de Tweede Kamer minister Fleur Agema (Volksgezondheid) daartoe opdracht had gegeven.

In augustus verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak tot een internationale noodsituatie. Sinds het begin van dit jaar zijn in Afrika vermoedelijk meer dan achthonderd mensen overleden door het virus en bijna 33.000 mensen besmet geraakt, van wie de meesten in Congo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer