Binnenland
OM eist celstraf voor maken vuurwapenonderdelen met 3D-printers

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een celstraf van 3,5 jaar geëist tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers. De officier van justitie noemde het „een niet-alledaagse zaak, zelfs een zorgelijke zaak.” Hij wees de rechtbank erop dat kunststof vuurwapens gevaarlijk zijn in gebruik, ook voor de schutter. „Geprinte wapens falen regelmatig.”

ANP

Bij een huiszoeking in de woning van Julian C. vonden agenten in november 2021 negen 3D-printers, waarvan zes op dat moment onderdelen van vuurwapens van het type FGC-9 aan het printen waren. Ook lagen er in het pand enkele tientallen onderdelen die al geprint waren, zoals grepen en onderdelen van vuurwapenmagazijnen. De politie had niet eerder een complete werkplaats gevonden met zoveel printers.

„Ik leerde het printen van wapenonderdelen via YouTube en Google”, vertelde C. vrijdag in de rechtbank in Amsterdam. Hij bekende ook dat hij handleidingen voor de printers bewaarde op zijn laptops. En hij vertelde de rechters dat hij zich zou laten betalen voor de werkzaamheden in zijn ‘print farm’.

De bedoeling was volgens C. om steeds pakketten met onderdelen af te leveren voor in totaal tien wapens. „Maar zover is het nooit gekomen.” Van de onderdelen maakte C. naar eigen zeggen niet zelf wapens. „Dat was niet mijn afdeling. Het in elkaar zetten zou iemand anders doen.” Namen van zijn zakenpartners weigerde hij te noemen: „Ik denk ook aan mijn eigen veiligheid en die van mijn vriendin”. C. zit momenteel een straf van dertig maanden uit voor een andere veroordeling voor een wapenvondst.

In de rechtbank toonde een deskundige een geprint semiautomatisch wapen. „Behoorlijk indrukwekkend”, zei de rechter over de grootte.

De rechtbank doet op 18 oktober uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer