Binnenland
Provincie Noord-Holland wil ‘voordeel doen’ met advies over Tata

De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

ANP

„Net als bij het eerste advies van de expertgroep, bekijkt Noord-Holland met dit tweede advies hoe de provincie er haar voordeel mee kan doen”, aldus een woordvoerder. „De provincie neemt de adviezen ter harte en bekijkt hoe zij deze, waar mogelijk, kan toepassen.”

De experts adviseren om een onafhankelijke instantie de uitstoot van Tata Steel in Velsen te laten controleren. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden, aldus de groep. Onder druk van de overheid is Tata Steel bezig duurzamer en milieuvriendelijker te worden, zodat de staalfabriek minder schadelijk is voor de gezondheid van omwonenden.

„Wij moeten het advies nog bestuderen, maar duidelijk is dat onderdelen van het advies aan de staatssecretaris ook ons aangaan als bevoegd gezag voor Tata Steel”, aldus de provincie Noord-Holland. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) houdt namens de provincie toezicht bij Tata Steel en gaat over de vergunningen. Zo meet en monitort de omgevingsdienst de uitstoot van de staalfabriek.

De expertgroep adviseert om meer openheid te geven over de beschikbare meetgegevens en ook om OD NZKG meer mogelijkheden te geven om „vaker onafhankelijk de metingen te controleren”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer