Binnenland
Kleine 38.000 gedupeerden toeslagen erkend, dwangsommen lopen op

Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

ANP

Dat meldt staatssecretaris Nora Achahbar in de jongste voortgangsrapportage over de hersteloperatie van het toeslagenschandaal. Mensen kunnen zich niet meer als gedupeerde melden. Van de 69.000 mensen die dat wel hebben gedaan, hebben 50.000 de zogenoemde integrale beoordeling doorlopen. Uit zo’n beoordeling moet blijken of de persoon recht heeft op 30.000 euro aan compensatie. Als de gedupeerde denkt recht te hebben op meer compensatie, kan die persoon aanvullende schade vragen.

Eind volgend jaar moeten alle gedupeerden de eerste beoordeling hebben gehad, veel later dan aanvankelijk gedacht. Daarna moeten ook alle bezwaren nog worden afgehandeld. Het duurt naar verwachting nog tot in 2027 voordat ook de laatste gedupeerden volledig zijn gecompenseerd.

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen kan het aantal aanmeldingen, verzoeken en bezwaren niet op tijd verwerken. Vanwege het overschrijden van termijnen hebben meer dan 39.000 mensen de organisatie in gebreke gesteld. Tot nu toe is 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

In totaal kost de hersteloperatie naar verwachting 11,7 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer