Economie
OM beslist nog dit jaar over vervolging oud-ING-topman Hamers

Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november „niet heilig”.

ANP

Het gerechtshof bepaalde na procederen van Lakeman eind 2020 dat het OM Hamers toch moet vervolgen voor zijn rol in het witwasschandaal bij ING, waarvoor de bank in 2018 voor 775 miljoen euro schikte met het OM. De aanklagers gaven aanvankelijk aan geen grond te zien voor vervolging van individuele ING-medewerkers. Het hof oordeelde twee jaar later dat de top van ING op de hoogte was van het falende beleid rond witwassen en dat onvoldoende werd gedaan om het toezicht te verbeteren, waardoor het OM alsnog moest overgaan tot vervolging.

Daarop startte het OM een onderzoek naar Hamers en hoorde tientallen getuigen, maar volgens Lakeman duurt dit onderzoek te lang. Meerdere feiten dreigen te verjaren en bij een deel is dat al gebeurd. Daarom wil de activist niet wachten tot het OM later dit jaar beslist of het voldoende bewijs heeft voor een rechtszaak tegen Hamers, maar wil hij dat Hamers eerder voor de rechter moet verschijnen.

„1 november lijkt het hoe dan ook niet te worden”, blikte Lakeman na afloop terug op het kort geding in Den Haag. De rechter doet namelijk pas uiterlijk over drie weken uitspraak in het kort geding.

De Staat denkt niet dat de zaak gebaat is bij een snellere gang naar de rechter. Volgens de advocaat zou dat alleen maar onnodige vertraging opleveren, omdat daarna mogelijk alsnog aanvullend onderzoek moet worden gedaan. De gedachte is dat het efficiënter is om het onderzoek af te ronden voordat de zaak eventueel voor de rechter wordt gebracht.

Het OM kan voor het einde van dit jaar drie dingen beslissen: Hamers op basis van bewijs aanklagen; bij de rechter pleiten voor vrijspraak door een gebrek aan bewijs of het hof om toestemming vragen om Hamers niet te hoeven vervolgen vanwege een gebrek aan bewijs. Volgens het OM is het onderzoek nu zo goed als afgerond en gaan de officieren van justitie komende maanden beslissen voor welke optie ze kiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer