Binnenland
Organisaties slaan alarm over gevolgen korting ontwikkelingshulp

Verschillende organisaties maken zich zorgen over de gevolgen van het plan van het kabinet om 300 miljoen euro te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Veranderingen zullen grote gevolgen hebben. Met iedere 10 miljoen euro die er gekort zou worden op hiv-zorg „zijn er 12.000 meer hiv-doden, 17.000 minder mensen die levensreddende behandeling krijgen en 2.000 moeders die niet de noodzakelijke medicatie krijgen om hun baby’s te beschermen tegen hiv”, zo waarschuwen ze.

ANP

Wat we vanuit Nederland dit jaar nog aan ontwikkelingssamenwerking spenderen, is bepaald niet voor niets, baseren ze op cijfers van het Amerikaanse Guttmacher Institute, een onderzoeks- en beleidsorganisatie die zich bezighoudt met seksuele gezondheid, geboortes en rechten.

„Door de Nederlandse bijdrage in 2024 worden 2,6 miljoen onbedoelde zwangerschappen en 938.000 onveilige abortussen voorkomen. Hiermee redden we levens, er worden in 2024 bijna 2.800 gevallen van moedersterfte verhinderd”, zegt Plan International, een organisatie die werkt aan gelijkwaardige ontwikkeling van meisjes en jongens. Met kenniscentrum Rutgers en het Aidsfonds is Plan erg blij met het rapport van het Guttmacher Institute „dat de impact van Nederlandse investeringen inzichtelijk maakt”.

„Met iedere 10 miljoen euro die er bezuinigd wordt op dit thema, hebben 882.000 minder mensen toegang tot anticonceptie. Daarnaast zorgen bezuinigingen ervoor dat er dan 273.000 meer ongeplande zwangerschappen en 97.000 meer onveilige abortussen zijn”, schatten ze.

Het rapport van Guttmacher wordt vrijdag gepresenteerd in Den Haag op een bijeenkomst over mondiale gezondheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Kamerleden van zeven politieke partijen worden verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer