Buitenland
Agenten VS veroordeeld om fatale arrestatie zwarte verdachte

Een federale jury in de stad Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee heeft donderdag drie voormalige politieagenten veroordeeld voor hun rol bij de dood van de zwarte automobilist Tyre Nichols. De 29-jarige Nichols werd in op 7 januari 2023 bij zijn arrestatie na een verkeerscontrole geschopt en geslagen met een wapenstok door vijf agenten, waaronder het drietal. Nichols overleed drie dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

ANP

De jury rekent de voormalige agenten de dood van Nichols niet direct aan. Was dit wel gebeurd, dan had dit tot levenslange gevangenisstraffen kunnen leiden.

De jury oordeelde dat de drie agenten wel schuldig zijn aan beïnvloeding van getuigen. Een van de agenten werd ook schuldig bevonden aan het schenden van de burgerrechten van Nichols. De strafmaat wordt later bepaald. De ex-agenten kunnen gevangenisstraffen tot maximaal 20 jaar tegemoet zien.

Twee andere ex-agenten hadden eerder al schuldig gepleit en getuigden tegen hun collega’s in het proces. Ze zeiden dat Nichols tijdens zijn aanhouding geen bedreiging vormde. Alle voormalige agenten die terechtstonden zijn zwart.

De zaak leidde net als eerdere incidenten met buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen tot ophef in de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer