Binnenland
Raad Rotterdam stemt voor 359 miljoen kostende renovatie Boijmans

De Rotterdamse gemeenteraad heeft in meerderheid gestemd voor het aangepaste verbouwingsplan voor museum Boijmans Van Beuningen. De geraamde kosten van 359 miljoen euro vallen aanzienlijk hoger uit dan de 178 miljoen euro uit het oorspronkelijke plan. De renovatie begon in 2019 met het verwijderen van asbest. Sindsdien is het museum dicht. In 2021 werd het renovatiebudget tussentijds al bijgesteld tot 223 miljoen euro.

ANP

De kosten ervan vallen nu weer hoger uit, onder meer door de fors gestegen bouwkosten. Ook kiest de raad voor de meest ambitieuze en kostbaarste verbouwvariant ontworpen door Francine Houben van Mecanoo architecten. Van de som is 80 miljoen euro een gift van de Rotterdamse stichting Droom en Daad, op voorwaarde dat Rotterdam het resterende bedrag, enkele tientallen miljoenen, aanvult.

Na goedkeuring van het budget stemt de raad later nogmaals over het definitieve ontwerp. De renovatie duurt nog zeker vijf jaar. Het museum moet volgens de huidige planning opengaan voor het publiek in 2030. Volgens wethouder financiën Maarten Struijvenberg zit er voldoende lucht in dit budget. „Er is een potje onvoorzien ingebouwd en er is met dit budget uitgegaan van het worstcasescenario.”

Droom en Daad droeg eerder onder meer ook al bij aan de bouwkosten van het Depot van Boijmans, de nieuwe locatie van het Nederlands Fotomuseum op Katendrecht in Rotterdam-Zuid en het Landverhuizersmuseum FENIX op dezelfde plek.

Het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem wil de sloop van de door het bureau ontworpen vleugel van het museum van begin deze eeuw voorkomen en overweegt daarover een rechtszaak. De afbraak van dat deel is opgenomen in het verbouwingsplan. Er is geen meerderheid in de raad om deze vleugel onderdeel te laten zijn van het verbouwde museum. De minderheid verwijt het college dat er niet serieus naar deze optie voor behoud is gekeken. Struijvenberg ontkent dat. „We zijn nog altijd in overleg met Robbrecht & Daem.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer