Kerk & religieOorlog Israël
Basisschool Shalhavot verwoest door „angstaanjagende raketinslag”

Normaal is in Gedera, een stad in het midden van Israël, niet veel van de oorlog te merken. Dinsdagavond werd basisschool Shalhavot echter verwoest door een raket, afgevuurd vanuit Iran. Het gebeurde op anderhalve kilometer van het huis van Yulia Zlatkov en haar moeder.

Het verwoeste schoolgebouw in Gedera, na de inslag van een Iraanse raket. beeld Ynetnews.com
Het verwoeste schoolgebouw in Gedera, na de inslag van een Iraanse raket. beeld Ynetnews.com

„Ik denk dat de aanval gericht was op de militaire basis vlak bij Gedera”, vertelt Yulia. „Er werden veel raketten tegelijk afgevuurd. Ons hele huis schudde en bij onze buren zijn er spullen kapotgegaan. En wij wonen nog anderhalve kilometer bij de school vandaan, dus daar dichtbij moet het nog erger geweest zijn. Gelukkig was het niet overdag, als er jonge kinderen op school rondlopen.”

Verder gaat het goed met Yulia. „We zaten ongeveer een uur in de kamer in huis die is ingericht als schuilkelder. Voor mijn moeder van 83 was het wel angstaanjagend. Iran vuurde veel ballistische raketten in één keer af. Dat zorgde voor een enorme hoeveelheid licht en geluid.

Mij herinnerde de inslag er vooral weer aan dat Israël in oorlog is. Omdat Gedera in het midden van Israël ligt en niet bijvoorbeeld langs de kust –waar vanuit Gaza vaak raketten op afgevuurd worden– merken we hier niet al te veel van de oorlog. Voor ons was dit een eenmalige gebeurtenis, maar er zijn mensen in Israël die dit dagelijks meemaken. Vergeleken met hen mag ik niet klagen.”

Grace and Truth

Yulia Zlatkov is de persoonlijke assistente van ds. David Zadok, die voorganger is bij ”Grace and Truth” (vertaald: genade en waarheid), een gemeente van Messiasbelijdende Joden vlak bij Gedera. De situatie in Israël heeft invloed op de christelijke organisatie. „We zien Gods hand in de oorlog”, zegt Yulia. „Soms moet Hij harde middelen gebruiken om de Israëli’s tot berouw en terugkeer te bewegen. Maar we mogen het dan ook in Zijn hand laten. God weet wat Hij doet. Het biedt de gemeente ook mogelijkheden om ons volk te dienen. We kopen uitrustingen voor de soldaten en delen voedsel uit.”

Die inspanningen zijn niet tevergeefs. Yulia: „We zien verandering. Er komen steeds nieuwe mensen bij de kerk. Komende zaterdag hopen we een doopdienst te houden, waarin drie mensen gedoopt zullen worden. God werkt.”

Yulia Zlatkov was op anderhalve kilometer van de raketinslag op de Joodse basisschool in Gedera. beeld Yulia Zlatkov

Yulia maakt zich wel zorgen over de toekomst. „We leven in vreemde tijden. Ik weet dat God Zijn volk zal beschermen, maar ik ben wel bang voor het standpunt dat de wereld over ons inneemt. Voor mij voelt het als een geestelijke strijd. De mensen zijn verblind. Ik denk dat dat een methode van satan is om Israël te benauwen. De nieuwe generaties zien het verschil niet meer tussen waarheid en leugen. Nu kunnen we nog naar het buitenland reizen, maar buiten Israël worden we steeds minder vriendelijk behandeld. Daardoor wordt het bijvoorbeeld moeilijker om onze familieleden te zien, die soms op allerlei plekken in de wereld wonen. Mijn broer zou uit Duitsland hierheen komen om het Joods Nieuwjaar met ons te vieren, maar zijn vlucht is drie keer geannuleerd.”

Yulia is dankbaar voor de steun van andere christenen voor Israël. „Het is niet altijd eenvoudig om uit te leggen waarom Israël doet wat het doet. De overheid wordt ook geleid door politieke belangen. Daarom doen we ook niet altijd het juiste. Maar het doet me goed dat er mensen zijn die voor ons opkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer