Buitenland
Nieuwe Europese Commissie begint waarschijnlijk op 1 december

De nieuwe Europese Commissie kan op 1 december aan het werk, als tenminste alles volgens planning verloopt. Het Europees Parlement heeft een strak schema opgesteld voor de benoemingsprocedure van de 26 kandidaat-Eurocommissarissen. Die procedure is donderdag begonnen en wordt op 25 november afgesloten met een stemming in het Europees Parlement. Het is nog niet duidelijk wanneer Wopke Hoekstra voor zijn hoorzitting in het Europees Parlement moet verschijnen. Hij is kandidaat voor de portefeuille Klimaat en Schone Groei.

ANP

Donderdag 10 oktober wordt pas besloten wanneer welke kandidaat-Eurocommissaris zijn of haar hoorzitting heeft, die tussen 4 en 12 november worden gehouden. Er worden zes hoorzittingen per dag gehouden, in verschillende commissies met leden van het Europees Parlement. Elke hoorzitting duurt ongeveer drie uur.

Pas als alle 26 hoorzittingen zijn afgerond, wordt bekendgemaakt of kandidaten zijn afgekeurd. Dan moet de betreffende lidstaat een nieuwe kandidaat naar voren schuiven, die dezelfde procedure moet doorlopen.

Op 25 november stemt het Europees Parlement over het hele team van voorzitter Ursula von der Leyen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer