Economie
Vakbond cabinepersoneel vreest niet voor banenverlies bij KLM

De vakbond voor cabinepersoneel, VNC, maakt zich geen zorgen dat bij KLM mogelijk banen verdwijnen door de maatregelen om kosten terug te dringen en de financiën van de luchtvaartmaatschappij te verbeteren. KLM wil daarbij onder meer de organisatie vereenvoudigen en onderzoeken in hoeverre het mogelijk is dubbele functies samen te voegen.

ANP

De luchtvaartmaatschappij zei donderdag nog niet te weten of dit betekent dat banen verloren gaan. „Cabinepersoneel is absoluut nodig aan boord en vrees voor verlies van banen hebben wij absoluut niet”, meldt VNC-voorzitter Chris van Elswijk.

Verder wil KLM de arbeidsproductiviteit verhogen door bijvoorbeeld automatisering en het verlagen van het ziekteverzuim. Van Elswijk denkt niet dat een hogere productiviteit leidt tot een hogere werkdruk onder cabinepersoneelsleden. Ook wil KLM volgens hem al jaren het ziekteverzuim omlaag brengen. „Maar ze krijgt er niet de vinger achter. 1 procent minder ziekteverzuim levert heel veel geld op.” De luchtvaartmaatschappij heeft donderdag niet bekendgemaakt welke concrete maatregelen ze wil nemen om het verzuim omlaag te brengen.

FNV-bestuurster Hacer Karadeniz kan nog niet zeggen welke gevolgen zij verwacht voor het grondpersoneel van KLM, omdat de luchtvaartmaatschappij daar volgens haar nog niet duidelijk over is. „In de plannen staat wel dat de luchtvaartmaatschappij het personeelstekort onder vliegers en technici terug wil dringen. Daar zijn wij uiteraard voorstander van. Wel hopen we dat dit niet ten koste gaat van de rest van het personeel en dat KLM blijft investeren in het gehele personeelsbestand.”

Karadeniz stelt verder dat de FNV „nauwlettend” in de gaten houdt of de plannen gevolgen hebben voor werknemers. De vakbond gaat daarover volgens haar in gesprek met KLM. „Het valt ons overigens wel op dat de vliegtuigmaatschappij gewoon winst draait en erg in trek is bij aandeelhouders”, voegt ze daaraan toe. Het aandeel van moedermaatschappij Air France-KLM steeg donderdag op de beurs in Amsterdam ruim 3 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer