Economie
Air France-KLM wint op Damrak na pakket maatregelen KLM

Air France-KLM kon donderdag op aandacht van beleggers op de Amsterdamse beurs rekenen, na een groot pakket aan maatregelen bij KLM om de kosten te verlagen en de financiën te verbeteren. Op korte termijn moeten deze maatregelen al leiden tot een verbetering van het bedrijfsresultaat van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij met 450 miljoen euro.

ANP

De maatregelen bij KLM hebben onder meer betrekking op het terugdringen van het personeelstekort onder vliegers en technici. Zo kijkt KLM naar het verkorten of versnellen van opleidingen. Ook wordt onderzocht hoe onderhoud efficiënter gedaan kan worden. Tegelijkertijd wil de maatschappij de organisatie vereenvoudigen, waarbij KLM kijkt naar dubbele functies en in hoeverre deze samengevoegd kunnen worden. Of daarbij ook banen op het spel staan, is nu nog niet duidelijk.

De koers van Air France-KLM steeg op het Damrak met 1,8 procent in de MidKap. Woensdag daalde het aandeel nog ruim 5 procent door een bericht van de Franse zakenkrant Les Echos over een mogelijke extra belasting die Frankrijk wil heffen op vliegtickets.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 912,89 punten. De MidKap steeg licht tot 894,47 punten. Op de beurzen in Frankfurt en Parijs waren minnen tot 0,5 procent te zien. Londen ging 0,3 procent omhoog.

De chipfondsen ASMI, ASML en Besi stonden bij de grootste dalers in de AEX met minnen tot 2 procent. Koplopers in de hoofdgraadmeter waren Randstad en Philips met plussen van 0,3 procent.

PostNL boekte een kleine winst op Beursplein 5. Het kabinet wil het post- en pakketbedrijf toestaan om niet-urgente brieven en kaarten binnen twee dagen te bezorgen in plaats van een dag. PostNL moet zich wel aan de wettelijke regels houden en krijgt geen financiële steun van de overheid. Voor medische post en rouwpost blijft gelden dat ze binnen een dag bezorgd moeten zijn. PostNL zelf blijft erbij dat financiële steun van de overheid voor postbezorging nodig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer