Economie
Steeds meer vrachtschepen wachten voor havens VS door staking

Vrachtschepen in de Verenigde Staten krijgen steeds meer last van de grote havenstaking in dat land. Zeker 45 containerschepen wachten nu totdat ze een van de havens aan de oostkust van het land en in de Golf van Mexico kunnen binnenvaren. Voordat de staking van havenarbeiders dinsdag begon, lagen volgens dataleverancier Everstream Analytics drie schepen te wachten.

ANP

Door de actie kunnen vrachtschepen met bijvoorbeeld bananen of auto-onderdelen niet worden uitgeladen in de havens en dreigen tekorten te ontstaan. Tegen het einde van de week kan het aantal wachtende schepen zijn verdubbeld en het kan nog maanden duren voordat de opstoppingen zijn opgelost, denkt Jena Santoro van Everstream. Veel schepen lijken volgens haar te hebben besloten de staking af te wachten en niet uit te wijken, mogelijk omdat ze hopen dat de staking snel voorbij is.

In 36 Amerikaanse havens hebben ongeveer 45.000 havenarbeiders het werk neergelegd, onder meer in New York, Houston en Baltimore. Schepen kunnen omvaren naar havens aan de westkust. Ze moeten dan waarschijnlijk via het Panamakanaal varen in Midden-Amerika. Dat zal echter zorgen voor hogere kosten en schepen die weken langer onderweg zijn.

Via de havens waar wordt gestaakt, wordt ongeveer de helft van de zeevracht van de VS verwerkt. Het gaat om de eerste grote havenstaking sinds 1977. De staking is het gevolg van een conflict over een hoger loon om de inflatie te compenseren. Onderhandelingen tussen werkgevers en de vakbond voor havenarbeiders International Longshoremen’s Association (ILA) waren eerder vastgelopen. De bond eist onder meer een forse loonsverhoging, maar het bod van de rederijen was volgens de ILA te laag.

De haveneigenaren hebben wel aangegeven weer open te staan voor onderhandelingen, nadat het Witte Huis de druk had opgevoerd om een hoger bod te doen en een deal te sluiten. Nieuwe onderhandelingen zijn echter nog niet gepland.

President Joe Biden voerde die druk verder op voordat hij begon aan een reis vanwege de schade door orkaan Helene. „Het laatste wat we daarbovenop nodig hebben is een ramp die is gemaakt door mensen”, zei hij over de havenstaking. Hij riep de werkgevers nogmaals op weer te onderhandelen. De haveneigenaren hebben „ongelooflijke” winsten gemaakt, beredeneerde hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer