Ds. Zadok: Belangstelling voor Evangelie onder Joden in Israël groeit
Als het gaat om belangstelling voor het Evangelie gebeuren er in Israël momenteel dingen die enkele jaren terug nog ondenkbaar waren geweest, aldus ds. David Zadok.
Ds. Zadok, verbonden aan de Grace and Truthgemeente in het Israëlische Kanot, sprak zaterdag tijdens een Israëlzangavond in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Nunspeet. De avond was belegd door de plaatselijke Israëlcommissie, in samenwerking met het Isaac da Costafonds. Ook het Elspeetse kinderkoor De Nachtegaaltjes verleende medewerking.
In zijn appelwoord merkte ds. Zadok op dat de Heere doorgaat met Zijn werk, onder Jood en heiden – zoals Hij eens Nicodémus (een hooggeplaatste Jood) en de Samaritaanse vrouw (een heiden, uitschot) bekeerde. „De belangstelling voor het Evangelie in Israël neemt toe.”
School
De Messiasbelijdende voorganger gaf hier een aantal voorbeelden van. „Onze middelste dochter zit op een openbare school. Op zeker moment vroeg de leerkracht de leerlingen of er misschien dingen waren waarvan het goed was dat hij ze wist, of ze moeite hadden met wiskunde ofzo. Mijn dochter heeft hem toen verteld dat zij zowel het Oude als het Nieuwe Testament leest en dat zij ervan overtuigd is dat ook het Nieuwe wáár is. Daarop mocht zij van de leerkracht een lesuur lang, drie kwartier, vertellen over haar drijfveren om dit te doen. Een paar jaar terug zou zoiets ondenkbaar zijn geweest.”
Ook onder militairen groeit de interesse voor het Evangelie, signaleert ds. Zadok. „Elk jaar met Poerim versturen we, in samenwerking met het Da Costafonds, geschenkdozen met daarin ook Bijbels naar militairen. Jaarlijks worden dat er tientallen meer. Je merkt dat soldaten het er met elkaar over hebben. Van de soldaten die in Jezus zijn gaan geloven, gaat ook iets uit. Dat merken ook militairen die hoger in rang zijn: zij hebben deze soldaten graag onder zich.”
Ds. Zadoks oudste dochter dient eveneens in het Israëlische leger. „Op haar pak heeft zij een paar Bijbelteksten aangebracht. En daar wordt zij op aangesproken: Hé, waarom doe je dat? Wat betekenen deze woorden?”
Orthodoxe Jood
De predikant komt ook wel in contact met „Nicodémussen.” „Een orthodoxe Jood liet weten graag eens met me te willen spreken over het Evangelie. Maar dan ’s avonds laat, zijn omgeving mocht er niets van weten. Anderhalf uur hebben we gepraat. Hij was zeer belangstellend, heeft ook een Nieuwe Testament meegenomen.
Nadien heb ik hem nog een paar keer gebeld, maar ik krijg hem niet meer te pakken. Misschien zie ik hem ook wel nooit meer. En toch: het zaad is gestrooid.”
Lees ook: