Ds. Zadok op Hoornbeeck College: Ook Messiaanse gezinnen in Israël missen familieleden
Israël zal na de aanslag op 7 oktober 2023 nooit meer hetzelfde zijn. Net als de ballingschap, het uitroepen van de staat Israël of de Jom Kipoeroorlog is de Hamasaanslag zo’n diepingrijpend keerpunt in de geschiedenis dat er sprake is van een ervoor en erna.
Dat zei de Messiasbelijdende predikant ds. David Zadok uit Israël donderdagavond op het Hoornbeeck College in Kampen. De school houdt dit jaar onder de leus ”Het Hoornbeeck heeft LEV!” een actie voor Stichting Steun Messiasbelijdende Joden (SSMJ). Er staat ook een reis naar Israël op het programma, maar ds. Zadok, predikant van de gemeente Chesed WeEmet (Genade en Waarheid) in Kanot, bij Gedera, kwam eerst naar Kampen, om te informeren over de catastrofe in Israël en de rol van Messiasbelijdende gemeenten.
„Er zijn zoveel vragen waarop geen antwoorden zijn”, zei ds. Zadok. „God in Zijn soevereiniteit leidt het volk Israël door diepe afgronden en onbegrijpelijke rampen waarvoor wij geen verklaringen hebben. Toch geeft God in Zijn woord sleutels en woorden van hoop.”
De Israëlische voorganger las daarom Openbaring 22:1-6, „omdat daar toch een antwoord doorklinkt dat God geeft te midden van deze tijd van rampspoed”. Hij verbond dit Bijbelgedeelte met de zondeval in Genesis 3. „Ook daar, op de meest rampzalige dag in de geschiedenis, wordt direct iets van Gods genade zichtbaar. De boom des levens komt niet meer in de Bijbel terug, dan alleen in Openbaring 22. Dan blijkt dat door de komst van Jezus de Messias de vloek wordt omgekeerd en er hoop is.”
Zwarte sabbat
Ds. Zadok vertelde dat hij op 7 oktober, de zaterdag van de aanslag, in Finland was en zijn vrouw hem ’s morgens via de telefoon berichtte over de oorlog. „Aanvankelijk legde ik een verband met de oorlog in Oekraïne en dacht ik aan een oorlog tussen Rusland en Finland. Toen ik twee dagen later thuiskwam en vernam dat er op die zwarte sabbat sinds de Holocaust nooit meer zoveel Joden waren vermoord, verkracht, vertrapt en vernederd, drong het tot me door dat ik na mijn reis in een geheel ander Israël verkeerde.”
Hij zag overigens ook een positief effect van de oorlog. „In Israël was vóór 7 oktober veel verdeeldheid, religieus tegenover seculier, politiek links tegenover rechts, die fel demonstreerden. Maar vanaf het uitbreken van de oorlog is er een verbazingwekkende eenheid.”
De Israëlische voorganger vertelde verder over „de solidariteit van de Messiasbelijdende gemeenten met het Joodse volk en welke bijdrage de Messiasbelijdende gemeenten leveren aan het lenigen van nood.” Vanuit de relatief kleine Messiaanse gemeenten zijn er zo’n 400 leden actief in het Israëlische leger, de Israel Defence Forces (IDF), gaf hij aan. „Vier militairen sneuvelden en twee raakten ernstig gewond.
Messiasbelijdende Joden delen in hetzelfde lot. Ook hier zijn gezinnen die gespannen wachten op berichten over zo’n dertig à veertig militairen van wie in zes weken niets is gehoord.”
Noodhulp
Messiasbelijdende gemeenteleden zijn actief in noodhulp en getuigen op gepaste wijze van hun geloof in Jezus als de door de profeten beloofde Messias, aldus ds. Zadok. „Veel meer Israëliërs zien in dat het leger en Iron Dome, het raketafweersysteem, niet almachtig zijn. Daarom heeft de oorlog ook weer een positief effect: er is een opmerkelijke openheid voor de boodschap van God en de gekomen Messias.”