Binnenland
Vaste plek voor piepschuimen Van Gogh in Drenthe

NIEUW-AMSTERDAM/VEENOORD (ANP) - In het tweelingdorp Nieuw-Amsterdam/Veenoord in Drenthe komt woensdag een beeld van Vincent van Gogh te staan. De kunstenaar heeft in 1883 korte tijd in deze omgeving gewerkt, wat recent ook is gememoreerd met een tentoonstelling in het Drents Museum in Assen. Dat liet het beeld voor die gelegenheid maken, samen met ondernemers uit de stad.

ANP

Het beeld van het bedrijf van Eelco Bügel heeft tijdens de expositie bij de Vaart in Assen gestaan, maar daarna werd het opgeslagen. Een stichting heeft het nu kunnen kopen dankzij giften van particulieren en organisaties, waardoor het de definitieve plek in Nieuw-Amsterdam kan krijgen. De afgelopen weken was het nog te zien in Hoogeveen, waar Van Gogh ook nog even heeft gebivakkeerd.

Het beeld is in het bedrijf van Bügel met de hand gesneden uit piepschuim en bedekt met een harde kunststof coating, waardoor het lange tijd tegen allerlei invloeden bestand zou moeten zijn. Het is overschilderd met een verf met metaaldeeltjes en heeft de kleur van roest.

Vincent van Gogh kwam op 11 september 1883 in Drenthe. Hij was geïnteresseerd in de ruige bevolking op het veen en in het landschap, en nam er de tijd om te oefenen met thema’s, technieken, kleuren, licht en olieverf. Hoewel zijn verblijf maar drie maanden duurde, zou het toch van groot belang voor zijn ontwikkeling als kunstenaar zijn geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer