Binnenland
Mogelijk einde aan juridische strijd om doortrekken A15 naar A12

Een jarenlange juridische strijd om een aantal beschermde natuurgebieden in Gelderland komt mogelijk woensdag ten einde. De Raad van State doet dan uitspraak over het doortrekken van de snelweg A15 naar de A12 in de buurt van Arnhem. Als de onderbouwing van de minister over het besluit nog steeds onvoldoende is, doet de Raad van State een tussenuitspraak en is er nog tijd om te verbeteren.

ANP

Het project, ViA15 genoemd, ligt al sinds 2017 bij de Raad van State. Inmiddels zijn er drie tussenuitspraken geweest. Bij de laatste tussenuitspraak, in maart dit jaar, kreeg de minister van Infrastructuur en Waterstaat extra tijd om meer informatie te geven over het voornemen om de stikstofruimte van zes boerderijen in te zetten voor het bouwproject. Die boerenbedrijven gaan stoppen, het inzetten van deze stikstofruimte heet extern salderen.

Natuur en Milieufederatie Gelderland heeft hier bezwaar tegen ingediend. De organisatie wees erop dat de totale stikstofuitstoot immers ook naar beneden moet. De Raad van State vindt dat de minister duidelijk moet maken hoe de Natura 2000-gebieden ervoor staan. Als de stikstofneerslag daar omlaag moet om de natuur te herstellen, dan moeten extra maatregelen genomen worden, naast het opkopen van de agrarische bedrijven. In maart was er nog te weinig informatie om te beoordelen of de minister de stikstofruimte mag inzetten voor de ViA15.

Met het project moet het stuk A15 van Bemmel doorgetrokken worden naar Zevenaar. Ook moeten de A15 en A12 worden verbreed. Dat is noodzakelijk, vindt het Rijk, om fileproblemen tegen te gaan en voor een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Het stuk gaat echter door beschermde natuurgebieden en daar waren natuur- en milieuorganisaties het niet mee eens. Eerder waren er ook bezwaren tegen het uitgevoerde stikstofonderzoek, maar die heeft de hoogste bestuursrechter ongegrond verklaard.

Als de juridische strijd woensdag eindelijk eindigt, zijn er mogelijk nog wel andere obstakels op de weg. Al in 2019 zijn contracten gesloten met bouwers, maar de bouwkosten zijn inmiddels flink gestegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer