Binnenland
Commissie niet onafhankelijk, zegt orkest dat subsidie kwijtraakt

Het orkest Sinfonia Rotterdam beschuldigt de adviescommissie over het stedelijke Cultuurplan 2025-2028 onder leiding van GroenLinks-PvdA senator Mei Li Vos van belangenverstrengeling. De commissie adviseerde om de subsidie aan Sinfonia stop te zetten. In de commissie zat Ilonka van den Bercken. Zij is zakelijk leider van twee concurrerende orkesten, stelt Sinfonia. „Pertinent onjuist”, zegt het Rotterdamse college.

ANP

„De commissie is niet onafhankelijk en is het advies dan ook niet ontvankelijk”, vindt Conrad van Alphen, dirigent en directeur van het orkest. De commissie volgde een advies op van een Amsterdams adviesbureau dat, volgens Sinfonia, „nooit aanwezig is geweest bij een voorstelling van het orkest”. Het orkest protesteerde dinsdag bij het Rotterdamse gemeentehuis met een concert tegen het besluit om de subsidie stop te zetten.

De commissie factureerde aan de gemeente Rotterdam 850.000 euro voor het uitbrengen van het advies. „Meer dan de subsidieaanvraag van Sinfonia in zijn totaliteit bedroeg”, stelt het orkest.

Cultuurwethouder Said Kasmi noemt een aantal beweringen van Sinfonia Rotterdam „pertinent onjuist”. Het bedrag van 850.000 euro is de optelsom van alle gemaakte kosten van dit omvangrijke adviestraject. Driekwart is de vergoeding voor alle werkzaamheden van het ondersteunende bureau, en grofweg een kwart is uitbetaald aan alle vergoedingen van alle commissieleden zoals vergaderingen, declaraties en reiskosten.

„De hoogte van de vergadervergoeding is volledig transparant tot stand gekomen in openbare besluitvorming door de gemeenteraad”, aldus Kasmi. „Ook de selectie van de commissieleden is transparant verlopen. De samenstelling van de commissie is al heel lang bekend en gecommuniceerd. Dat er sprake zou zijn van tegenstrijdige belangen herkennen wij dus niet.” aldus de wethouder.

Het college heeft besloten het advies van de commissie vrijwel integraal over te nemen. De gemeenteraad moet het Cultuurplan 2025-2028 nog vaststellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer