Binnenland
Politie betrekt signalen Joods Politienetwerk bij gesprekken

De signalen vanuit het Joods Politienetwerk dat sommige politieagenten zouden weigeren Joodse objecten of evenementen te beschermen om gewetensbezwaren zijn onderwerp van gesprek bij de politie. Dat meldt korpschef Janny Knol. Zij zegt dat die signalen betrokken worden bij interne gesprekken over hoe om te gaan met dat soort dilemma’s binnen de politie. Bovendien heeft de politie al langer aandacht voor de gevolgen van het conflict in het Midden-Oosten, „zowel in de samenleving als binnen ons korps”, aldus Knol.

ANP

Dienstroosters van agenten kunnen worden aangepast om morele dilemma’s bij een bepaalde taak, maar bij escalatie tijdens een piketdienst gaat dit niet op, aldus de korpsleiding. Hierbij benadrukt Knol dat politiemensen „natuurlijk” hun eigen opvattingen en emoties hebben. „Die mogen er ook zijn. Maar als het gaat om veiligheid van mensen, dan is dát onze topprioriteit. Wij zijn er voor iedereen. Dat is de basis van politiewerk”. Het raakt haar dat „met de toon in de berichtgeving” over het onderwerp „de professionaliteit van onze mensen in twijfel lijkt te worden getrokken”.

De Tweede Kamer gaf eerder aan in gesprek te willen met justitieminister David van Weel over het gegeven dat agenten soms een taak als het beveiligen van een synagoge aan een andere collega mogen overdragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer