Binnenland
EBI-gedetineerden willen ‘onmenselijk’ regime op politieke agenda

Gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught protesteren tegen de in hun ogen „onmenselijke en nagenoeg onhoudbare situatie” waarin zij zich bevinden. Ze zijn sinds dinsdagochtend in honger- en dorststaking. Doel van de staking die tot en met donderdagochtend zal duren, is hun detentieregime op de politieke agenda te zetten van een commissiedebat over het gevangeniswezen dat woensdagochtend in de Tweede Kamer dient. Ze hopen dat de situatie daar besproken zal worden.

ANP

In een gezamenlijk statement namens acht personen die momenteel in de EBI verblijven, verstuurd via hun advocaten, vragen zij aandacht voor het steeds strenger wordende detentieregime. Ruim twee jaar geleden oordeelde het anti-foltercomité (CPT) van de Raad van Europa dat het regime en de geldende maatregelen in de EBI „buitensporig” zijn en dat de Nederlandse staat zich moet inspannen om het regime te verbeteren en feitelijke eenzame opsluiting moet voorkomen.

„In plaats daarvan zijn de detentieomstandigheden versoberd en heeft de politiek maatregelen aangekondigd die neerkomen op een verdere vereenzaming van het aangeboden detentieregime en doorlopende schending van internationale wet- en regelgeving”, aldus de advocaten. Momenteel zitten de gedetineerden gemiddeld 22 tot 23 uur per dag op hun cel achter een gesloten deur, er mag maar een of twee keer per week tien minuten gebeld worden met familie, poststukken komen geregeld niet of niet tijdig aan en er is onvoldoende toegang tot geestelijke verzorgers.

Het statement is ondertekend door de gedetineerden Willem Holleeder, Ridouan Taghi, zijn zoon Faissal, Saïd R., Benaouf A., Omar L., Urvin W. en Dennis G. Niet allen zijn overigens in hongerstaking gegaan, laat advocaat Chaimae Ihataren weten. „Alleen degenen die daar fysiek toe in staat zijn.”

De EBI is recent meerdere keren negatief in het nieuws gekomen. Vorige week kwam naar buiten dat gedetineerden een tijd lang via de toiletten contact met elkaar konden hebben. Ook moest het ministerie van Justitie toegeven dat er door een fout ongeoorloofd contact was geweest tussen Ridouan Taghi en Saïd R. Dat gebeurde nadat Taghi vanuit een afgezonderde eenpersoonsafdeling was overgeplaatst naar een afdeling naast R. en Holleeder. Inmiddels is Taghi weer naar een andere afdeling verplaatst, waar hij wederom in isolatie zit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer