BinnenlandZiekenhuiszorg
Kamer houdt Agema aan beloftes Zuyderland-ziekenhuis

Een Kamermeerderheid, inclusief de coalitiepartijen BBB en PVV, draagt zorgminister Fleur Agema (PVV) op ervoor zorg te dragen dat het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen geen vitale afdelingen afstoot, maar doorgaat als volwaardig ziekenhuis.

Redactie politiek
Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een debat over de sluiting van de intensive care van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. beeld ANP, Koen van Weel
Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een debat over de sluiting van de intensive care van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. beeld ANP, Koen van Weel

Dat bleek dinsdag tijdens de stemmingen.

In een SBS6-campagnedebat, kort voor de verkiezingen, beloofde PVV-leider Wilders dat het Zuyderland als volwaardig ziekenhuis zou voortbestaan. Dat staat haaks op de plannen van het ziekenhuisbestuur om de afdelingen spoedeisende hulp, acute verloskunde en intensive care over te hevelen naar de nevenvestiging in Sittard-Geleen.

Vorige week donderdag liet Agema desondanks weten zich neer te leggen bij dat besluit, omdat ze geen formele bevoegdheden heeft om in te grijpen. Wel wil ze nog één keer met het ziekenhuisbestuur in gesprek.

Met name de oppositie vindt echter dat de minister haar handen zo wel erg gemakkelijk aftrekt van het dossier, zo bleek al tijdens de algemene beschouwingen na Prinsjesdag. GL-PvdA en SP dienden toen een motie in die de regering kabinet opriep „de verantwoordelijkheid te nemen om het Zuyderland-ziekenhuis volwaardig open te houden en zo de belofte aan de mijnstreek na te komen.” Nadat de twee die dinsdag in stemming brachten, bleek daarvoor een Kamermeerderheid te zijn, dankzij BBB en PVV.

Na het debat van donderdag, dat in zijn geheel aan het ziekenhuis was gewijd, dienden GL-PvdA en SP nog twee extra moties in met dezelfde strekking. In een toelichting daarop zei GL-PvdA-Kamerlid Julian Bushoff provocerend: „Gelet op het verleden van de minister, de kennis die zij heeft over de zorg en de inzet die zij in het verleden heeft gehad voor de zorg, hoop ik dat de zorg de komende tijd niet een soort bijdingetje wordt voor de PVV, maar dat ze er echt voor gaat zorgen dat de gedane beloftes niet worden gebroken maar daadwerkelijk worden ingelost.” Ook deze beide moties haalden dinsdag een meerderheid; eveneens dankzij BBB en PVV.

In hetzelfde debat wezen BBB en PVV Agema erop dat het regeerprogramma financiële maatregelen aankondigt die ziekenhuizen meer lucht moeten geven om vitale afdelingen in de benen te houden, ook wanneer die verliesgevend zijn. Beide partijen stelden voor om het Zuyderland-ziekenhuis aan te wijzen als testcase om alvast met die maatregelen te experimenteren.

Agema had daar geen oren naar, zo bleek tijdens het debat, waarna BBB en PVV hun voorstel omzetten in een motie. Ook die kreeg dinsdag een meerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer