Buitenland
Biden prijst nieuwe NAVO-chef Rutte als consensus-bouwer

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de nieuwe NAVO-chef Mark Rutte vastberaden en een kunstenaar voor consensus genoemd. Hij bevestigde daarmee dat hij vertrouwen heeft in Rutte als de nieuwe secretaris-generaal van het bondgenootschap. „Ik heb het volste vertrouwen dat hij blijft werken om een NAVO te maken die groter, sterker en meer vastberaden dan ooit is”. Rutte heeft volgens Biden „een indrukwekkende staat van dienst als schepper van consensus en als vastberaden leider”.

ANP

De VS zijn volgens Biden „nauw verbonden aan het heilige beginsel van artikel 5 (van het oprichtingsverdrag van het bondgenootschap), een aanval op één van ons is een aanval op ons allemaal”.

Op sociale media feliciteert ook de Britse premier Keir Starmer Rutte met zijn aanstelling. „Ik kijk ernaar uit om samen te werken terwijl de NAVO onze vrijheid verdedigt, onder meer door onze standvastige steun aan Oekraïne.”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz meldt dat Rutte kan blijven rekenen op zijn steun en die van Duitsland. Ook hij noemt specifiek de Russische oorlog in Oekraïne, die volgens hem gevolgen heeft voor de veiligheid in Europa. „De eenheid waarmee wij als bondgenootschap hierop hebben gereageerd, zal ook in de toekomst de garantie blijven voor onze gemeenschappelijke veiligheid”, aldus Scholz, die Rutte „succes, doorzettingsvermogen en kracht” toewenst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer