Buitenland
Nieuwe Franse premier Barnier wil ook grenscontroles

De nieuwe Franse premier Michel Barnier wil strengere grenscontroles om illegale immigratie tegen te gaan. Frankrijk slaagt er volgens hem niet meer voldoende in de grenzen te controleren en het migratiebeleid uit te voeren of om greep te krijgen op de grensoverschrijdende misdaad. Frankrijk kijkt volgens hem naar Duitsland dat in september ook steekproefsgewijze grenscontroles heeft ingevoerd langs de westelijke grenzen. Bij andere grenzen waren die eerder al door Berlijn ingevoerd. Dit is volgens de regels van de Europese Unie in bepaalde situaties tijdelijk mogelijk.

ANP

Barnier hield dinsdag zijn openingstoespraak voor het parlement waar zijn nieuwe regering nog geen meerderheid in zicht heeft. Mogelijk vist hij naar steun van onder meer het rechtse Rassemblement national van Marine Le Pen. Die partij heeft 126 zetels en dringt al jaren aan op het terugdringen van de immigratie. Barnier zegt „meedogenloos te willen optreden tegen smokkelaars, mensenhandelaars die ellende en wanhoop uitbuiten ten koste van de levens van duizenden migranten in de Middellandse Zee of in het Kanaal”. Hij stelt ook strengere maatregelen voor om mensen die illegaal in het land zijn, uit te kunnen zetten en langer vast te zetten tot het zover is.

President Emmanuel Macron stelde Barnier aan als premier nadat de verkiezingen in juli een sterk verdeeld parlement hadden opgeleverd. De aanhang van de partij van Macron kromp tot 96 zetels. Samen met bondgenoten heeft de coalitie nu 212 zetels in de Franse Tweede Kamer, die in totaal 577 leden telt. Voor zijn regeringsverklaring moet Barnier nu voldoende steun zoeken onder de 365 overige leden van de Nationale Vergadering. Als hij geen meerderheid achter zijn regeringsverklaring weet te krijgen, moet de regering-Barnier terstond aftreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer