Buitenland
Oekraïne meldt doden na aanval op Cherson

CHERSON (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense stad Cherson is dinsdagochtend het doelwit geworden van een Russische aanval en daarbij zijn zes doden gevallen, meldt de regionale aanklager. Er zijn ook zes gewonden. De aanval zou vermoedelijk zijn uitgevoerd met een kanon.

ANP

„De beschieting vond plaats nabij een lokale markt en een halte voor het openbaar vervoer”, aldus het kantoor van de aanklager. Dat meldt ook dat de doden burgers zijn. De regionale gouverneur Oleksandr Prokoedin verzoekt inwoners van Cherson de rest van de dag niet naar buiten te gaan tenzij dat noodzakelijk is.

De aanval zou omstreeks 09.00 uur lokale tijd hebben plaatsgevonden. In Oekraïne werd om precies 09.00 uur een minuut stilte gehouden voor iedereen die stierf in de oorlog tegen Rusland. Oekraïne staat dinsdag in het teken van de Dag van de Verdedigers.

President Volodymyr Zelensky hield de minuut stilte samen met militairen, blijkt uit beelden op zijn sociale media. Daarbij schrijft hij dat Oekraïense militairen al 951 dagen „geschiedenis schrijven op het slagveld” en dat zij „zichzelf opofferen, zodat Oekraïne niet wordt opgeofferd”. Hij bedankte hen namens de Oekraïense bevolking. „Dank jullie wel. Aan ieder van jullie. We zijn trots op jullie allemaal.”

Cherson ligt aan de westelijke oever van de Dnipro. Russische troepen trokken zich in november 2022 terug uit de stad, naar de andere kant van de rivier. Vanaf die locatie voeren ze regelmatig aanvallen uit op Cherson en andere plaatsen aan het front. Rusland voert de laatste tijd weer meer luchtaanvallen uit op Oekraïne, dat zich voorbereidt op een winter met veel beschadigde energievoorzieningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer