Economie
Havenstaking VS kan leiden tot extra druk op Rotterdamse haven

De grote havenstaking in de Verenigde Staten heeft ook gevolgen voor de Rotterdamse haven als die langer dan een week aanhoudt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam. Lading voor de VS zal zich dan in Rotterdam ophopen en dat legt extra druk op het systeem.

ANP

De gevolgen van de staking zouden „heel onwenselijk” zijn, laat een woordvoerster weten, bijvoorbeeld omdat schepen niet geladen of gelost kunnen worden in de VS. „Als de staking een aantal dagen duurt, is de impact beperkt”, legt zij uit. „Maar als het langer aanhoudt dan een week verwachten wij zeker dat de logistieke keten daar last van gaat krijgen.”

Havenarbeiders in alle grote havens langs de Amerikaanse oostkust en in de Golf van Mexico hebben het werk neergelegd, waardoor ongeveer de helft van het zeevervoer in de VS tijdelijk is stilgelegd.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft al last van verstoringen omtrent de Rode Zee. Schepen moeten omvaren via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika, om de Rode Zee te mijden waar Houthi-rebellen uit Jemen regelmatig schepen aanvallen.

Volgens de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex is de impact van de staking op Nederland tweeledig. Zo is er een direct effect voor Nederlandse bedrijven die handel drijven met de VS. Een week staken treft honderden miljoenen euro’s aan Nederlandse exportgoederen, zoals machines, auto-onderdelen en chemische producten, heeft evofenedex becijferd.

Op het gebied van import wordt alles wat voor het einde van 30 september aan boord staat nog vervoerd naar Nederland. Sommige havens hebben hun openingstijden verlengd om in het weekend door te werken om containers weg te werken, volgens de vereniging.

Maar Nederlanders hoeven niet te vrezen dat de schappen in de supermarkt hier leegraken, zegt evofenedex. De gevolgen van de staking zijn vooral in de wereldwijde containerstromen voelbaar. Lege containers komen bijvoorbeeld niet op tijd terug naar China om lading op te halen, waardoor het containertekort daar prijzen zal opdrijven. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die vanuit Nederland importeren uit China.

Het wegwerken van opgehoopte goederen voor een week staken zal voor ruim een maand aan overlast zorgen, stelt evofenedex.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer