Economie
Winkeliers hebben meer omzet gedraaid, wel daling in supers

Winkeliers in Nederland hebben in augustus meer omzet gedraaid dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de totale omzet in de detailhandel met 1,8 procent omhoog. Het verkoopvolume lag 1,5 procent hoger dan een jaar geleden.

ANP

Die groei is vooral te danken aan de non-foodsector, want daar steeg de omzet met 3,6 procent. In de foodsector zoals supermarkten daalde de omzet met 1,2 procent. Online steeg de verkoop met 5,7 procent.

Binnen non-food werd meer omzet behaald door drogisterijen, winkels in schoenen en lederwaren, doe-het-zelfketens, winkels in recreatieartikelen en bij kledingzaken. Winkels in consumentenelektronica en winkels voor meubels en woninginrichting hadden een lagere omzet.

In de foodsector zagen winkels in voedings- en genotmiddelen in augustus het verkoopvolume dalen, net als bij supermarkten. Bij speciaalzaken was wel een flinke stijging te zien.

Sinds 1 juli dit jaar mogen supermarkten geen sigaretten en andere tabaksproducten meer verkopen. Dat heeft een stevige hap uit hun omzetten genomen. Voor rookwaren kan de consument nog wel bij bijvoorbeeld speciaalzaken terecht. Ook tankstations profiteren van het supermarktverbod, klonk het eerder al vanuit die branche. Bij tankstations langs de snelweg zou het nog meevallen, bij vestigingen in binnensteden nam de verkoop duidelijk toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer