Economie
Voedingsmiddelen, drank en tabak opnieuw duurder

De prijzen in de Nederlandse winkels lopen verder op. Eten, drinken en tabak zijn in september duurder geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming van de inflatie in Nederland.

ANP

De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen in september met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met een prijsstijging van 5,6 procent in augustus. De prijzen van diensten stegen minder hard met 5,6 procent, tegen 5,8 procent in augustus.

De inflatie in Nederland als geheel is in september licht afgekoeld tot 3,5 procent, van 3,6 procent in augustus. In juli liep de inflatie nog op tot 3,7 procent. De afname van de inflatie kwam vooral door de ontwikkeling van de prijzen van energie (inclusief motorbrandstoffen). Die lagen in september beduidend lager dan een jaar eerder.

In juli veerde de inflatie nog op door de ontwikkeling van de woninghuren. De huurprijzen stegen per 1 juli het sterkst in meer dan dertig jaar, volgens cijfers van het CBS. De stijging was het grootst bij sociale huurwoningen. „Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden”, legde CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen eerder uit. „Dit jaar is dat anders.”

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode kwam in september uit op 3,3 procent, gelijk aan een maand eerder. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Eerder schroefde de centrale bank de rente flink op om de hoge inflatie te beteugelen. Maar doordat de inflatie in de eurozone inmiddels een stuk lager is dan voorheen, kan de rente weer omlaag. Vorige maand heeft de ECB de rentetarieven in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. Met die verlaging van de leenkosten zou de ECB ook het kwakkelende economische herstel in het eurogebied kunnen aanjagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer