Binnenland
Psycholoog met ‘middel X’ alleen vervolgd om antibraakmiddel

Psycholoog Wim van Dijk (80) moet dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen, omdat het Openbaar Ministerie (OM) hem vervolgt voor het verstrekken van antibraakmiddelen. De zaak hangt samen met het verspreiden van zelfdodingsmiddel X, maar over dat middel of over hulp bij zelfdoding staat niets in de officiële aanklacht. Het OM vervolgt de man nu enkel voor het overtreden van de geneesmiddelenwet.

ANP

Van Dijk vertelde in 2021 in een interview met de Volkskrant dat hij middel X aan meer dan honderd mensen had verstrekt. Hij legde uit dat mensen volgens hem zelf het recht hebben om te bepalen hoe ze overlijden. De psycholoog vindt dat de huidige euthanasiepraktijk niet goed functioneert en kwalificeert zijn handelen als „burgerlijke ongehoorzaamheid”. Hij vertelde aan iedereen die hij aan het middel hielp, dat ze zijn naam nergens moesten achterlaten. Ook communiceerde hij uitsluitend per post, zodat geen digitaal bewijs zou ontstaan.

Antibraakmiddelen worden vaak gebruikt in combinatie met het zelfdodingsmiddel. Welk bewijs het OM precies tegen Van Dijk heeft, zal op de zitting duidelijker worden.

Voordat de zaak begint, willen sympathisanten van de psycholoog een demonstratie houden voor het recht op zelfbeschikking rond het overlijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer