Binnenland
Oud-burgemeester Den Oudsten verkenner nieuwe coalitie Groningen

Oud-burgemeester Peter den Oudsten heeft de opdracht gekregen om als verkenner te onderzoeken welke nieuwe coalitie mogelijk is in de provincie Groningen. Op voorspraak van de BBB, de grootste fractie in Groningen met 12 van de 43 zetels, gaat de 72-jarige Den Oudsten de mogelijkheden in beeld brengen.

ANP

Vorige week viel de coalitie in Provinciale Staten, die bestond uit BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang. De BBB-fractie en twee van de drie leden van Groninger Belang stemden tegen de komst van een windpark in Eemshaven, terwijl daar volgens de ChristenUnie in de coalitie andere afspraken over waren gemaakt. De partij blies de politieke samenwerking daarom woensdagavond op.

Het college van Gedeputeerde Staten blijft zitten tot er een nieuwe coalitie is gevormd. Den Oudsten gaat in gesprek met alle fracties om te verkennen welke mogelijkheden er zijn. De PvdA’er was wethouder in Leeuwarden en burgemeester van Meppel, Enschede en Groningen. Den Oudsten fungeerde in 2020 ook een aantal maanden als waarnemend burgemeester in Utrecht, nadat Jan van Zanen was overgestapt naar Den Haag. Hij werd opgevolgd door Sharon Dijksma.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 schakelde Leeuwarden de ervaren Den Oudsten in als informateur. Almere vroeg Den Oudsten dit jaar om als onafhankelijk adviseur te helpen bij het oplossen van een bestuurscrisis in de gemeente.

Nu heeft Groningen de PvdA-politicus ingeschakeld als verkenner. Volgens de provincie gingen alle partijen in de Staten unaniem akkoord met de voordracht van Den Oudsten door de BBB. Doel is om tot een nieuwe samenwerking te komen die „de basis kan vormen voor een stabiel bestuur”. Bij deze fase van de coalitievorming heeft de BBB als grootste fractie het initiatief.

Meerdere Statenleden gaven vorige week al aan dat het lastig wordt om een werkbare meerderheid te vinden. Na de grote BBB-fractie volgen de PvdA en GroenLinks met beide vijf zetels, ChristenUnie en Groninger Belang hebben er drie. De overige negen partijen hebben twee zetels of één.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer