Kerk & religieBrief aan premier Schoof
Predikanten bezorgd over „strengste asielregime ooit”

Bijna 400 predikanten en voorgangers spreken in een brief aan minister-president Dick Schoof hun zorg uit over „het strengste asielregime ooit”. Zij vragen om „gerechtigheid bij het asielbeleid van uw regering en barmhartigheid met mensen die onze hulp nodig hebben”.

Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Honderden predikanten vragen in een brief aan premier Schoof om „barmhartigheid met mensen die onze hulp nodig hebben”. beeld ANP, Jaspar Moulijn
Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Honderden predikanten vragen in een brief aan premier Schoof om „barmhartigheid met mensen die onze hulp nodig hebben”. beeld ANP, Jaspar Moulijn

„De geschiedenis heeft laten zien wat het asielregime van de Nederlandse regering in de jaren 30 betekende voor Joodse vluchtelingen”, aldus de brief van „Nederlandse imams, predikanten, rabbijnen en voorgangers”. „Uw ambitie voor een nog strenger asielregime dan de Nederlandse regering in de jaren 30 dwingt ons om ons uit te spreken en om onze zorg te laten klinken over de plannen van uw regering en de betekenis hiervan voor gevluchte mensen.”

De brief, gericht aan premier Schoof en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer, is een initiatief van jurist Jan de Beer uit Zwolle. Hij was in 2020 ook de initiatiefnemer van een petitie die het CDA en de ChristenUnie opriep snel tot een oplossing komen voor de „acute nood” van vluchtelingenkinderen op de Griekse eilanden. Deze petitie werd destijds door 896 predikanten, pastores en voorgangers ondertekend.

Twee weken geleden benaderde De Beer hen opnieuw, nu met de vraag om steun te betuigen aan een brief voor premier Schoof. „Ons geloof leert ons te delen met onze naaste. Ons geloof leert ons onze naaste lief te hebben als onszelf. Ons geloof leert ons om te zien naar verdrukten; God draagt ze op Zijn hart. Vanuit dat geloof willen wij leven. En vanuit dat geloof roepen we u op tot gerechtigheid en barmhartigheid voor de mensen die hun toevlucht zoeken in Nederland, voor hun veiligheid, voor onze zorg en liefde”, aldus de brief.

Rabbijnen

Maandagochtend was de brief bijna 400 keer ondertekend, aldus De Beer. Zo’n 180 ondertekenaars zijn als predikant of voorganger verbonden aan de Protestantse Kerk in Nederland. Daarnaast zetten ruim vijftig predikanten uit de Nederlandse Gereformeerde Kerken hun handtekening onder de oproep, evenals ruim vijftig rooms-katholieke priesters en diakenen en enkele baptistenvoorgangers. Vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerken steunen onder anderen ds. J. Bosch (Bunde-Meerssen) en de emeritus predikanten ds. G. Drayer en ds. K.T. de Jonge de oproep.

Onder de brief staan ook de namen van twee rabbijnen, Marianne L. van Praag en Awraham Soetendorp, en een imam. De Beer kon nog niet zeggen wanneer hij de brief aan premier Schoof wil aanbieden, „omdat er nog steeds veel reacties binnenkomen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer