Binnenland
Overijssel checkt wekelijks instabiele oevers ‘probleemkanaal’

De provincie Overijssel heeft de inspectie van de oevers van Kanaal Almelo-De Haandrik geïntensiveerd. Medewerkers van de provincie rijden voortaan wekelijks langs het 34 kilometer lange kanaal om de staat van de oevers te controleren, nu die op veel plekken instabiel blijken. Eén keer per maand doen ze die inspectie ook vanaf het water.

ANP

Overijssel maakte vrijdag bekend dat een aanzienlijk groter deel van de oevers aan vervanging toe is dan aanvankelijk gedacht. „Normaal gaan de damwanden vijftig tot zestig jaar mee, maar op sommige plekken zijn ze nu al niet goed meer”, aldus een woordvoerder. Voor bijna 11 kilometer aan oevers zijn de werkzaamheden al in voorbereiding, maar daar komt nu ruim 32 kilometer bij. Omdat de renovatie daarvan vele tientallen miljoenen euro’s kost, wil de provincie Overijssel eerst bepalen wat de toekomstige functie van het kanaal moet zijn. Eén van de opties is om scheepvaart te verbieden.

Kanaal Almelo-De Haandrik werd tussen 2011 en 2016 juist uitgediept en verbreed om het water toegankelijk te maken voor grotere schepen. In de jaren daarna kreeg de provincie ruim vierhonderd schademeldingen binnen uit de omgeving, bijvoorbeeld meldingen over verzakte huizen.

In het „schadegebied inspecteren we sowieso al veel. Dat gaan we nu langs het hele kanaal doen”, zegt de provinciewoordvoerder. Overijssel adviseert gemeenten om op sommige plekken voorzorgsmaatregelen te nemen op de wegen langs het kanaal, zoals een beperking voor zwaar verkeer en het plaatsen van vangrails in de berm. „De komende weken kijken we waar dat precies nodig is.”

Overijssel heeft een calamiteitenplan voor het geval bijvoorbeeld een damwand bezwijkt en de wegen langs het kanaal inzakken. „Uit een recente oefening met dit plan kwam naar voren dat het verstandig is om op bepaalde plekken al ‘big bags’ met zand klaar te hebben staan, zodat die snel gebruikt kunnen worden als dat nodig is. Dat bespreken we nu met onze aannemer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer