Economie
Autobouwers onderuit op Europese beurzen

Autobedrijven gingen maandag onderuit op de Europese aandelenbeurzen, na winstwaarschuwingen van Stellantis en Aston Martin. Vrijdag kwam Volkswagen ook al met een nieuwe waarschuwing voor zwakkere resultaten.

ANP

In Milaan kelderde Stellantis, moederbedrijf van merken als Fiat, Opel en Peugeot, bijna 13 procent. In Londen ging Aston Martin bijna 20 procent omlaag. Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW daalden tot bijna 3 procent in Frankfurt en Renault verloor bijna 4 procent in Parijs. De autobouwers wijzen onder meer op een zwakke vraag in China, verstoringen in toeleveringsketens en kostenstijgingen.

De AEX-index op de beurs in Amsterdam is maandag iets lager begonnen aan de laatste handelsdag van september. De AEX noteerde in de vroege handel 0,1 procent in de min op 916,10 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 897,61 punten.

Op de beurzen in Parijs en Frankfurt waren minnen tot 0,8 procent te zien. Londen daalde 0,2 procent. Volgens een nieuwe schatting is de Britse economie in het tweede kwartaal wat minder sterk gegroeid dan eerder werd gemeld.

Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor, dat een groot belang in Stellantis bezit, zakte 2,5 procent in de AEX. Staalconcern ArcelorMittal was koploper met een plus van 1,2 procent.

In de MidKap deed de producent van roestvrij staal Aperam het goed met een winst van 4,6 procent dankzij een koopadvies van zakenbank Jefferies. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore werd door ING op de Benelux-favorietenlijst gezet en werd 1,2 procent duurder.

De aandacht van beleggers gaat later op de dag uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve. Naar verwachting gaat Powell dan uitleg geven over de renteverlaging door de centrale bank eerder deze maand. Mogelijk zegt hij ook iets over het toekomstige rentebeleid.

De euro was 1,1174 dollar waard, tegenover 1,1159 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 68,50 dollar per vat. Brentolie klom 0,6 procent in prijs tot 72,42 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer